ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatban

2016.05.25

A tavaly októberben megrendezett szokásos, éves kétoldalú találkozót követően Ausztria még számos kérdést tett fel hazánknak a tervezett két új atomerőművi blokkal kapcsolatban, ezért a felek az októberi találkozó folytatásaként újabb kétoldalú megbeszélést tartottak, amelyre 2016. május 19-én került sor.


A hazai delegációt Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója vezette. Megnyitójában megköszönte az osztrák fél együttműködését és nyitottságát.

Andreas Molin osztrák delegációvezető, a Mezőgazdasági, Erdőgazdálkodási, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője kiemelte, hogy Magyarországgal van a legrégebbi kétoldalú kapcsolatuk, amely már a nyolcvanas évek óta lehetőséget biztosít a kölcsönös tájékoztatásra. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is az eddigi együttműködő, nyitott szellemben zajlanak majd a konzultációk.

Az osztrák fél kérdéseire válaszolva Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a környezetvédelmi és a telephely-engedélyezésről, valamint a projekttel kapcsolatos uniós eljárás helyzetéről adott részletes ismertetést.

A magyar delegáció tagjaként az MVM Paks II. Zrt. részéről Gerse Lajos engedélyezési és felügyeleti igazgató, Leber Ferenc program igazgató, Tóth Csilla műszaki igazgató, valamint Dombóvári Péter osztályvezető-helyettes is részt vett a megbeszélésen.

A találkozó végén az osztrák fél megköszönte az átfogó tájékoztatást, valamint megismételte a következő – 2016 őszén Bécsben megrendezendő – kétoldalú ülésre szóló meghívást.  Facebook megosztás