ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Eredmények és események a non-proliferáció területén – éves áttekintést készített az OAH

2015.10.09

A non-proliferáció, azaz a nukleáris fegyverkezés elterjedésének megakadályozása világszerte kiemelt figyelmet kap. Az Országos Atomenergia Hivatal a non-proliferációhoz kapcsolódóan, nukleáris biztosítéki és védettségi témakörben összegzést készített, amelyben az elmúlt egy év fontosabb eseményeit és eredményeit foglalta össze.

Tovább olvasom »

Idén az OAH adott otthont az ENSRA éves ülésének és szemináriumának

2015.10.07

Az Európai Nukleáris Védettség Területén Kompetens Hatóságok Szövetsége (ENSRA) a szeptember 30. és október 2. között megrendezett ülésen döntött a Nyugat Európai Nukleáris Hatóságok Szervezetével (WENRA) való szorosabb együttműködésről, valamint jóváhagyta, hogy a magyar elnökség által készített új honlap hamarosan elérhető legyen a nyilvánosság számára.

Tovább olvasom »

Németországi regionális konferencia a nukleáris terület jogi szabályozásáról

2015.10.07

A nürnbergi szakmai rendezvényen nukleáris létesítmények, nukleáris szabályozó hatóságok képviselői, nemzetközi jogi irodák és sajtóorgánumok vezető munkatársai változatos témakörökben tartottak előadást: az új blokkok, a leszerelés és a hulladékkezelés szabályozási kérdései mellett olyan témát is feldolgoztak, mint a lakosság érzelmi viszonyulása az atomenergia alkalmazásához.

Tovább olvasom »

Jordán és kínai szakemberek látogatása az OAH-ban

2015.09.29

2015. szeptember 21-én jordán, 25-én pedig kínai szakértői delegációt fogadott az Országos Atomenergia Hivatal. A vendégek főként a nukleáris és sugárvédelmi szabályozások, a környezet monitoring eljárások, a sugárzási és környezetvédelmi hatástanulmányok, valamint a nukleáris és sugaras veszélyhelyzetek kezelése és elhárítása iránt érdeklődtek.

Tovább olvasom »

Hatósági vezetők találkozója

2015.09.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 59. közgyűlésének margóján került sor a hatósági vezetők kétnapos találkozójára. 2015. szeptember 16-án a radioaktív anyagok és létesítmények védettségéhez kapcsolódó hatósági kihívásokról, míg szeptember 17-én az atomerőművek öregedés-kezeléséről és hosszú távú üzemeltetéséről tárgyaltak a hatóságok magas rangú képviselői, köztük az OAH két főigazgató-helyettese: Horváth Kristóf és Hullán Szabolcs.

Tovább olvasom »

Forrás: www.iaea.org Forrás: www.iaea.org

Véget ért a NAÜ 59. közgyűlése

2015.09.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 59. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a kulcsfontosságú határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, nukleáris biztonság és védettség, valamint biztosítékok terén végzett tevékenységét.

Tovább olvasom »

NAÜ értékelő jelentés a 2011. március 11-i Fukushima Daiichi atomerőműben bekövetkezett baleset okairól és következményeiről

2015.09.25

Megjelent a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatójának értékelő jelentése a 2011. március 11-i Fukushima Daiichi atomerőműben bekövetkezett baleset okairól és következményeiről. A jelentés sorra veszi a balesethez vezető emberi, szervezeti és technikai tényezőket, ok-okozati összefüggéseket, az azokból levont tanulságokat, valamint az azok alapján javasolt intézkedéseket. A jelentést széles körű nemzetközi együttműködés eredményeként a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 5 munkacsoportja állította össze, mintegy 42 tagállam 180 szakértőjének bevonásával.

Tovább olvasom »

Ázsiai regionális kommunikációs képzés – magyar előadás a stratégiáról és a tervezésről

2015.09.18

Az Ázsiai Nukleáris Biztonsági Hálózat kezdeményezésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében 2015. szeptember 7-11. között Malajziában került sor az ázsiai regionális kommunikációs képzésre, amelynek témája a kommunikációs stratégia kialakítása és a kommunikáció tervezése volt. A szakmai rendezvényen a NAÜ szakértője, valamint az Amerikai Egyesült Államok nukleáris hatóságának kommunikációs igazgatója mellett az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse is előadást tartott.

Tovább olvasom »

Folyik a felkészülés az új blokkok engedélyezési tevékenységére

2015.09.18

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai augusztus 31. és szeptember 4. között képzésen vettek részt. A képzés annak a programnak a része, amely felkészíti a hatóság munkatársait a paksi telephelyen építendő új blokkok felügyeletére. A résztvevők elmélyíthették ismereteiket az orosz technológiával, a tervezett, új reaktorok biztonságot befolyásoló műszaki megoldásaival kapcsolatosan. A képzés hatékonyságát növelte, hogy az új blokkok műszaki megoldásait a felkért előadó összevetette a jól ismert, Pakson üzemelő blokkok biztonsági megoldásaival.

Tovább olvasom »

Az OAH pénzügyi ügyintézőt, valamint közbeszerzési referenst keres

2015.09.16

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársat keres pénzügyi ügyintéző, valamint közbeszerzési referens munkakörbe. A közbeszerzési referens feladata lesz többek között a közbeszerzési eljárások teljes körű lefolytatása az előkészítéstől a szerződéskötésig. A pénzügyi ügyintéző feladatkörébe tartozik majd többek között a hivatalhoz beérkezett számlák rögzítése, továbbá az átutalások elkészítése.

Tovább olvasom »

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársat keres ionizáló sugárzások elleni védelemmel kapcsolatos hatósági felügyelői munkakörbe

2015.09.11

Az pályázat részletes leírását a csatolt dokumentumban találja meg.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 2-es blokkjának éves karbantartása

2015.09.03

A Paksi Atomerőműben a héten befejezték a 2. blokk esedékes karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberei az újraindítást követően ismét névleges teljesítményre hozták a blokkot. A 2015. augusztus 8-án elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött, tervszerű, ciklikus karbantartási, ellenőrzési és javítási tevékenységeket elvégezték.

Tovább olvasom »