ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Az MTA Atommag-fizikai Tudományos Bizottságának tagjává választották Koblinger Lászlót

2014.10.09

A Magyar Tudományos Akadémia tudományos bizottságainak választása 2014. szeptember 1. és 30. között zajlott, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgató-helyettesét a 2014-2017-es ciklusra megválasztották az Atommag-fizikai Tudományos Bizottság tagjává.

Tovább olvasom »

Forrás: WENRA Forrás: WENRA

Ünnepi ülés és megújított biztonsági ajánlások: 15 éves a WENRA

2014.10.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 58. közgyűléséhez kapcsolódóan ünnepi ülést tartott a WENRA (nyugat-európai nukleáris hatóságok szervezete) Bécsben, megalapításának 15. évfordulója alkalmából. A találkozón az 1999 óta a nukleáris biztonság terén elért eredmények ismertetése mellett bemutatták az atomerőművekre vonatkozó, megújított biztonsági ajánlásokat (referenciaszinteket), amelyeknél a fukusimai tapasztalatokat is hasznosították.

Tovább olvasom »

Első alkalommal érkeztek Magyarországra légi úton szállított friss erőművi fűtőelem-kazetták

2014.10.09

Szeptember végén első alkalommal érkeztek az MVM Paksi Atomerőműbe olyan friss atomerőművi fűtőelem-kazetták, amelyeket légi úton szállítottak Magyarországra. Az Országos Atomenergia Hivatal a szigorú nemzetközi előírások és ajánlások figyelembevételével engedélyezte a mostani, repülővel történő szállítást, amely fontos mérföldkövet jelent hazánk számára, mivel a gyakorlatban is alkalmazható alternatív megoldást kínál a vasúti szállítás mellett, növelve a Paksi Atomerőmű üzemanyag-ellátásának megbízhatóságát.

Tovább olvasom »

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport ülése

2014.10.09

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) idei harmadik ülésének 2014. szeptember 25-én az OAH adott otthont. A napirend szerint az FMCS ülésén először a miniszteri felelősségek rendszerének áttekintése történt meg. A felülvizsgálatot az idei kormányzati átalakulás indokolja.

Tovább olvasom »

Indonéz szakemberek látogatása Indonéz szakemberek látogatása

Indonéz szakemberek látogatása az OAH-ban

2014.10.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával egyhetes tudományos látogatást tettek hazánkban az indonéz nukleáris biztonsági hatóság és a katasztrófavédelmi hatóság munkatársai, Abdul Qohhar és Medi Herlianto. A szakemberek az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer felépítéséről és fontosabb feladatairól, valamint az egy évvel ezelőtt megtartott ONER-3-2013 Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlatról kaptak átfogó tájékoztatást.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

30 éves a szabályozó hatóságok vezető tisztségviselőinek találkozója

2014.09.26

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűléséhez kötődően szeptember 25-én immár 30. alkalommal került sor a szabályozó hatóságok vezető tisztségviselőinek találkozójára. A rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők információt cseréljenek aktuális szabályozási kérdésekről és tendenciákról.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Tudományos Fórum: radioaktívhulladék-kezelés a fókuszban

2014.09.25

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűléséhez több kiemelt nemzetközi esemény is kapcsolódik, a Tudományos Fórum egyike ezeknek. A szeptember 23-24. között Bécsben megrendezett konferencián azokra a tudományos és technológiai eredményekre fókuszáltak a szakemberek, amelyek a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséhez kapcsolódnak.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ kormányzótanácsi ülés Bécsben

2014.09.23

2014. szeptember 15-én a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója megnyitotta a NAÜ ez évi harmadik kormányzótanácsi ülését Bécsben. A 35 ország képviselői olyan témákról folytattak vitát, mint a NAÜ és a tagországok műszaki együttműködésének fejlesztése, a szervezet tevékenységének megerősítése annak érdekében, hogy a jövőben még biztonságosabb legyen a nukleáris anyagok szállítása és a radioaktív hulladékok kezelése. Emellett kiemelt téma volt a biztosítéki ellenőrzés kérdésköre.

Tovább olvasom »

Nyílt nap és autómentes hétvége

2014.09.22

2014. szeptember 20-án színes programokat szerveztek országszerte, amelyek közül kiemelkedő volt az autómentes hétvége és a Kulturális Örökség Napjai programsorozat. Az OAH idén mindkét rendezvényen részt vett: a hagyományos nyíltnap mellett a 9. kerületben önálló sátort biztosítottak a hivatal és a Magyar Nukleáris Társaság számára.

Tovább olvasom »

Gyártásközi ellenőrzés

2014.09.22

Az Országos Atomenergia Hivatal kiemelt figyelmet fordít a nukleáris biztonságnak a fűtőelemekkel kapcsolatos felügyeletére. Ennek megfelelően rendszeresen ellenőrzi a Paksi Atomerőmű üzemanyagát készítő OAO MSZ elektrosztáli üzemét Oroszországban. A legutóbbi ellenőrzését szeptemberben végezte a hatóság az MVM PA Zrt. szakembereivel közösen.

Tovább olvasom »

Négynapos képzésen vettek részt az NFM és az MVM Paks II. munkatársai az OAH-nál

2014.09.22

Az Országos Atomenergia Hivatalnál szeptember 15-18 között megtartott tanfolyamon elsősorban a nukleáris biztosítéki rendszerrel és a nukleáris védettség területével ismerkedtek meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. munkatársai, valamint látogatást tettek az OAH Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központjában (CERTA).

Tovább olvasom »

Meghívó az OAH nyílt napjára

2014.09.03

Az Országos Atomenergia Hivatal – folytatva a korábbi évek hagyományait – idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz, és egy napra kinyitja kapuit az érdeklődők számára. 2014. szeptember 20-án (szombat) 14, 15 és 16 órakor indulnak vezetett csoportjaink. A nyílt nap keretében a hivatal tevékenységének bemutatása mellett olyan érdekes témákat feldolgozó előadásokat tartanak az OAH vezetői és szakértői, mint például az új atomerőművi blokkok engedélyezése, vagy a nukleáris célpontokra irányuló terrorizmus kérdésköre. Az előadásokat követően kísérővel, csoportokban az OAH Nukleárisbaleset-elhárítási Központjában (CERTA) tehetnek látogatást az érdeklődők, ahol szimulált nukleáris balesetet követve ismerkednek meg a központ tevékenységével.

Tovább olvasom »