ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

útmutató útmutató

Az ONER kritikus feladatai – megújult az OBEIT 3.1 útmutató

2021.01.04

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Tervhez (OBEIT) kapcsolódó dokumentum felülvizsgálatára elsősorban az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, az OAH által működtetett Felsőszintű Munkacsoport keretein belül, független és intézményi szakértők szakmai javaslatai alapján került sor, összhangban az OBEIT felülvizsgálatával.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.01.04

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, CEB UXK 13.2 Földmunkák komplexuma, Adminisztrációs és kiszolgáló épület építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Forrás: www.nek.si Forrás: www.nek.si

A horvárországi földrengés miatt leállt a Krško atomerőmű

2020.12.29

A 6.4-es erősségű földrengés epicentruma Zágrábtól mintegy 40 kilométerre volt. A földrengés következtében automatikusan leállt a horvát-szlovén határhoz közeli, szlovén oldalon található Krško atomerőmű. A szlovén nukleáris hatóság tájékoztatása szerint a szakemberek megelőzésként ellenőrzik a berendezések és rendszerek állapotát. Az eddigi információk alapján az atomerőmű biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nem volt.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Nem érintette a Paksi Atomerőmű működését a hazánkban észlelt földrengés

2020.12.29

2020. december 29-én 12 óra 21 perckor kisebb földrengést észleltek Paks körzetében. A Paksi Atomerőműben védelmi működés nem történt, így a blokkok névleges teljesítményen, zavartalanul üzemelnek. Az atomerőművi blokkok biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett mérések teljesítményváltoztatásokkal a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2020.12.22

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján, az Országos Teherelosztóval egyeztetetten, a rendszerszintű szolgáltatás akkreditációjához kapcsolódó program alapján, a mai napon a blokk teljesítményét tervezetten 50%-ig csökkentik, majd több lépcsőben kerül felterhelésre 100%-ig. A program során a turbogenerátorok villamos szabályzási képességének vizsgálata zajlik.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

Közlemény közigazgatási hatósági eljárási illeték változásáról

2020.12.17

Ezúton tájékoztatjuk minden engedélyesünket, hogy az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 112. §-a értemében 2021. január 1-étől az Országos Atomenergia Hivatal első fokú közigazgatási hatósági eljárásai (beleértve a szakhatósági eljárásokat is) nem esnek a közigazgatási hatósági eljárási illeték tárgyi hatálya alá. A változások nem érintik az igazgatási díj fizetési kötelezettséget.

Tovább olvasom »

Atomerőmű Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2020.12.16

2020. december 17-én hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamosberendezés tervezett karbantartása. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint előreláthatólag egy nap múlva állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.12.16

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UYA 1.3.2 számú Kiszolgáló és öltöző épület 500 fő részére (2.sz.) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.12.14

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UXF Korrózió gátló munkálatok komplexuma építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a kormány 208/2015. (VII. 23.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Forrás: www.tvo.fi Forrás: www.tvo.fi

Nem tervezett leállás történt a finnországi Olkiluoto 2 erőműben

2020.12.10

A finn nukleáris hatóság (STUK) közlése szerint 2020. december 10-én délután 1 óra körül le kellett állítani a finnországi Olkiluoto atomerőmű 2. blokkját, mert a főgőzvezetéknél a sugárzási szint egy rövid időre hirtelen megemelkedett. Minden biztonsági rendszer működik, a vizsgálati eredmények alapján a fűtőelemek nem sérültek, épek. A telephelyi sugárzási értékek a normál tartományban vannak. A környezet és a lakosság nem volt és nincs veszélyeztetve, az esemény a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a legalacsonyabb, 0 besorolást kapta.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Nemzetközi baleset-elhárítási gyakorlat a NAÜ szervezésében OAH-s részvétellel

2020.12.10

2020. december 9-én az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett ConvEx-2c típusú gyakorlaton, amelyen a résztvevő tagországok, így Magyarország is, az országhatárokon átnyúló nukleáris veszélyhelyzet esetére meglévő eljárásaikat gyakorolhatták. A gyakorlaton az OAH munkatársai a jelenlegi pandémiás helyzetre való tekintettel távmunkában vettek részt.

Tovább olvasom »

Főigazgatói dicséret Főigazgatói dicséret

Főigazgatói dicséret az OAH öt munkatársának

2020.12.10

Fichtinger Gyula főigazgató idén az OAH öt munkatársát részesítette főigazgatói dicséretben, elismerve többéves szakmai munkájukat és a 2020-as évben nyújtott kiemelt teljesítményüket.

Tovább olvasom »