ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Atomtörvény Atomtörvény

Módosult az Atomtörvény

2020.07.15

2020. július 29-től néhány ponton módosult az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény. Kiegészült az átmeneti tárolás fogalma annak érdekében, hogy egyértelmű legyen a végleges elhelyezés fogalmától való elhatárolás a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok vonatkozásában. Emellett szükséges volt, hogy bizonyos vámtitkok átadhatók legyenek az Országos Atomenergia Hivatal számára, és a hivatal ezeket kezelhesse. A módosításokkal pontosították a jogalkotók az Atomtörvény szakhatósági kijelölését is: a rendelkezés megteremti annak a lehetőségét, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága tűzvédelmi szakhatóságként is eljárjon nukleáris létesítmény építése (bontása) és használatbavétele esetén, ha annak tűzvédelmi vonzata van.

Tovább olvasom »

Karbantartás Karbantartás

Informatikai karbantartás

2020.07.14

Tisztelt Látogatók!

2020. július 14-én (kedd) 17:00 - 19:00 között a hálózat karbantartása miatt az ATDR (elektronikus ügyintézési portál, https://atdr.haea.gov.hu) és az e-napló (elektronikus építési napló, https://enaplo.haea.gov.hu/enaplo_sajatos/) rendszerek időszakosan nem lesznek elérhetőek.

Türelmüket és megértésüket köszönjük!

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Terven felüli karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.07.13

2020. július 13-án hajnali 3 óra és délután 15 óra között a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezésen terven felüli karbantartást végeznek. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik.

Tovább olvasom »

Online ülés Online ülés

Online ülést tartott az OECD NEA irányítótestülete

2020.07.10

2020. július 9-én tartotta első online ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének irányítótestülete. A járványhelyzet miatt a tavaszi ülést törölték, helyette szervezték meg az online fórumot. Az ülés résztvevői tárgyaltak a szervezet 2021-2022-es költségvetéséről, valamint a szakmai bizottságok tevékenységéről, prioritásairól.

Tovább olvasom »

Űtmutató Űtmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.07.10

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Munkatér-határolás, talajszilárdítás és talajkiemelés engedélyezési dokumentációjának tartalmi és formai követelményei” című útmutató.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Szabályozórendszeri vizsgálatok a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2020.07.09

A MAVIR kérésének megfelelően a Paksi Atomerőműben 2020. július 9-én reggel 7 órai kezdettel egy előre ütemezett szekunderköri, szabályozórendszeri vizsgálat miatt megkezdték a 4. blokk 250 MW-os leterhelését.

Tovább olvasom »

Nyisztor Dániel Nyisztor Dániel

Az OAH szakértőjét is felkérték a NAÜ INES tanácsadó testületébe

2020.07.07

Nyisztor Dánielt, az OAH osztályvezetőjét is felkérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, hogy vegyen részt a Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skála (INES) Tanácsadó Testület munkájában. Ennek feladatai közé tartozik, hogy gondozza az INES-kézikönyvet, elősegítse az események INES-skála szerinti minősítésének elvégzését, továbbá az INES-skálához kapcsolódó képzéseket tartsanak. A felkérés 2020. július 1-i kezdettel hároméves periódusra szól. Nyisztor Dániel rövid interjúban adott áttekintést a részletekről.

Tovább olvasom »

Munkaértekezlet Munkaértekezlet

Létesítésiengedély-kérelem: munkaértekezletet tartott az OAH

2020.07.07

A 2020. július 6-i értekezleten a munkatervet kidolgozó operatív irányítás részletesen bemutatta a létesítésiengedély-kérelem értékelésében, illetve a munka támogatásában részt vevők számára a munkatervben meghatározott szervezeti hátteret, a munkafolyamatokat, valamint a határidőket és a feladatokat. Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kiemelte: az Országos Atomenergia Hivatal 2009 óta készül az új atomerőművi blokkok létesítésével összefüggő hatósági feladatokra. Most, hogy beérkezett az OAH eddigi történetének legnagyobb engedélykérelme, az első pillanattól kezdve megfeszített munka vár mindenkire, s ez a feladat prioritást élvez.

Tovább olvasom »

Álláshirdetés Álláshirdetés

Új munkatársat keres az OAH humánpolitikai referens munkakörbe

2020.07.06

Az új munkatárs feladata lesz a hivatal kormánytisztviselői kormányzati szolgálati jogviszonya, munkavállalói munkajogviszonyával összefüggő humánpolitikai, munkajogi vonatkozású tevékenységek széleskörű ellátása.

Tovább olvasom »

Natanz Natanz

Az iráni nukleáris hatóság tájékoztatása a Natanzban történt tűzesetről

2020.07.03

Július 2-án tette közzé az iráni nukleáris hatóság, hogy a Natanz urándúsító telephelyének nyitott területén található egyik használaton kívüli technikai épület tűz következtében megrongálódott. A tűzoltóegységek azonnal beavatkoztak és megfékezték a lángokat. A tájékoztatás szerint személyi sérülés nem történt, az esemény nem érintette a nukleáris létesítmény működését, radioaktív anyag nem került a környezetbe. Az iráni hatóság munkatársai a helyszínen vizsgálják a történteket.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.07.02

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UXD 6.1 számú Acéltermékeket készítő műhely építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a kormány 208/2015. (VII. 23.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Álláshirdetés Álláshirdetés

Az OAH munkatársat keres nukleáris biztonsági, sugárvédelmi és nukleáris védettségi felügyelői álláshelyekre

2020.07.02

Az új munkatársak feladata lesz az atomenergia biztonságos felhasználásának hatósági felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenységek ellátása. A jelentkezési dokumentumok benyújtása folyamatos, azokat az Országos Atomenergia Hivatalnak címezve, elektronikus formában az allas@haea.gov.hu email címre kérjük elküldeni.

Tovább olvasom »