ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.05.18

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult, radioaktív anyag alkalmazásának és ionizáló sugárzást létrehozó berendezés üzemeltetése átalakításának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.05.18

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Új reaktortartályok és primerköri berendezések ridegtöréssel szembeni biztonságának értékelése” című útmutató célja, hogy ajánlást nyújtson elsősorban a tervezési, létesítési fázisban az új VVER-1200 reaktortartályok és a primerkör ridegtöréssel szembeni biztonságának értékeléséhez normál üzem, szilárdsági nyomáspróba, nyomás alatti hőütés és nem várt üzemi események esetéhez tartozó elemzések terjedelmére és minimális tartalmára.

Tovább olvasom »

Törölt rendezvények Törölt rendezvények

Az OAH október végéig törölte az összes nemzetközi rendezvényt, amelynek otthont adott volna

2020.05.15

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója (a járványra való tekintettel, valamint figyelembe véve a nemzetközi utazások tervezésének bizonytalanságait) úgy határozott, hogy október 31-ig nem engedélyezi a nemzetközi rendezvények, ülések megtartását a hivatalban, továbbá az OAH munkatársainak hivatalos külföldi kiküldetésére sem ad engedélyt.

Tovább olvasom »

Csernobil Csernobil

Felszámolták az összes erdőtüzet a csernobili zónában

2020.05.15

Az ukrán elnök bejelentése szerint Ukrajnában felszámolták a tűz gócpontjainak többségét, a csernobili zóna területén pedig az összes erdőtüzet eloltották.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

2020.05.14

Hétfőn a Paksi Atomerőműben egy meghibásodás miatt le kellett terhelni a 4. blokkot. A villamos rendszer hibáját kijavították, a blokkot névleges teljesítményre hozták. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.05.13

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Radioaktív sugárforrások felismerése és kezelése” című útmutató célja, hogy ajánlást nyújtson azon létesítményekben és helyszíneken dolgozó munkavállalók és vezetők számára, ahol talált radioaktív anyag észlelése nagyobb valószínűséggel fordulhat elő. Az útmutató tartalmazza a sugárforrások és a sugárforrástartók felismerésének módját, az ionizáló sugárzással és hatásaival kapcsolatos alapvető tényeket, a szükséges teendőket, amennyiben (feltételezhetően) sugárforrást találnak.

Tovább olvasom »

útmutató-tervezet útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.05.13

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Javaslat a sugárkapu-üzemeltetők részére a riasztások esetén követendő intézkedési terv készítéséhez” című útmutató célja, hogy ajánlást nyújtson azon létesítményekben és helyszíneken dolgozó munkavállalók és vezetők számára, ahol a radioaktív anyag észlelése érdekében sugárkaput üzemeltetnek. Az útmutató segédletet tartalmaz a sugárforrások felderítéséhez, illetve a riasztások esetén követendő intézkedési terv készítéséhez.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2020.05.11

A Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2020. május 11-én reggel, 7 óra 50 perckor villamosberendezés meghibásodása miatt közel 50%-kal leterhelték. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán.

Tovább olvasom »

Csernobil Csernobil

Elhúzódnak az oltási munkálatok Csernobilban

2020.04.30

A száraz időjárás miatt a Csernobil melletti erdőségekben elhúzódnak a hatóságok oltási munkálatai. Az atomerőmű és a környezetében lévő létesítmények nincsenek veszélyben, a korábbi tüzeket megfékezték, ugyanakkor néhány gócpontban továbbra is parázslik az aljnövényzet. A hatóságok a különböző erdőrészek között védősávokat, árkokat alakítanak ki, hogy megakadályozzák az esetlegesen újra fellángoló erdőtűz nagyobb mértékű átterjedését. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által is közzétett ukrán tájékoztatás szerint a háttérsugárzás kismértékű emelkedése az ottani határértékek alatt maradt, a lakosság egészségére nem jelentett és nem jelent veszélyt.

Tovább olvasom »

útmutató  útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.04.29

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű gépészeti prototípus-berendezéseinek kezelése” című útmutató.

Tovább olvasom »

OBEIT 3.5 útmutató OBEIT 3.5 útmutató

Baleseti monitorozási stratégia – megújult az OBEIT 3.5 útmutató

2020.04.28

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Tervhez (OBEIT) kapcsolódó dokumentum felülvizsgálatára elsősorban az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, az OAH által működtetett Felsőszintű Munkacsoport keretein belül, független és intézményi szakértők szakmai javaslatai alapján került sor, összhangban az OBEIT felülvizsgálatával.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Villamos kapcsolóberendezés cseréje a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.04.26

A Paksi Atomerőmű 1. blokkját 2020. április 25-én 23:00 órai kezdettel egy villamos kapcsolóberendezés meghibásodása miatt 74 %-ra leterhelték. A berendezés cseréjét elvégezték és április 26-án reggel 5 órára az 1. blokkot az előírások betartása mellett felterhelték, újra névleges teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »