ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának 2020. évi karbantartása

2020.02.01

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2020. február 1-től megkezdődött az 1. blokk 2020. évi nagykarbantartása, amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.01.31

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű nyomástartó edényeinek és csővezetékeinek anyagvizsgálata” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény közzététele eljárás megindításáról a Paksi Atomerőmű biztonsági övezetének felülvizsgálata tárgyában

2020.01.31

Jogszabályi kötelezettség alapján az OAH hivatalból eljárást indított 2020. január 21-én a Paksi Atomerőmű biztonsági övezetének felülvizsgálata tárgyában. A hatályos jogszabályok szerint az eljárás megindításáról hirdetmény útján értesíteni kell az ügyfeleket. A hirdetmény elérhető Paks város Polgármesteri Hivatala (7030 Paks, Dózsa György út 55-61.), valamint az Országos Atomenergia Hivatal (1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.) hirdetőtábláin, az OAH honlapján (www.haea.gov.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.01.30

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Üzemelő atomerőmű nyomástartó berendezéseinek és csővezetékeinek anyagvizsgálata” című felülvizsgált útmutató.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.01.29

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű tervezésének minőségirányítási rendszere” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva az új atomerőműtervezési tevékenység minőségirányításával kapcsolatosan az atomerőmű teljes életciklusára egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes jogszabályi előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A NAÜ nyilvánosan elérhetővé tette a 2017-es Ruténium-szennyezés mérési adatait

2020.01.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2020. január 23-án nyilvánosan elérhetővé tette azokat az adatokat, amelyeket 2017-ben Európa területén mértek a különböző országok. A nyitottság és átláthatóság jegyében az Országos Atomenergia Hivatal honlapján is közzétettük a dokumentumot.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.01.27

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat tartalma nukleáris létesítmények esetében” című új útmutató célja, hogy egyértelművé tegye a nukleáris létesítményeknél a szabályzat elkészítésére vonatkozó hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse a hatályos jogszabályban meghatározott sugárvédelmi követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató

Az OAH megtartotta évindító sajtótájékoztatóját

2020.01.24

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, valamint Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes áttekintést adott a tavalyi év legfontosabb eredményeiről, történéseiről, valamint az idei évre várt jelentősebb eseményekről. Kiemelten foglalkoztak a Paksi Atomerőmű működésével, az új atomerőművi blokkok engedélyezésével, továbbá a nagyaktivitású radioaktívhulladékok végleges elhelyezéséhez kapcsolódó tevékenységekkel.

Tovább olvasom »

STUK OAH találkozó STUK OAH találkozó

Finn hatósági delegáció látogatása Magyarországon

2020.01.24

Január 20-21-én Magyarországra látogatott a finn nukleáris hatóság (STUK) delegációja. A magyar és finn szakemberek immáron nyolcadik alkalommal találkoztak, hogy az újépítésű orosz blokkok hatósági engedélyezési és felügyeleti tapasztalatait megosszák egymással.

Tovább olvasom »

Útmutatótervezet Útmutatótervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.01.24

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Ajánlás atomerőmű és kiégett üzemanyag átmeneti tárolására szolgáló létesítmény leszerelési tervdokumentumainak kidolgozásához” című felülvizsgált útmutató célja, hogy ajánlásokat adva bemutassa a leszerelés tervezésének folyamatát, egyértelművé tegye a leszerelési tervdokumentumok funkcióját, amelyek tartalmazzák azokat a terveket, amelyek biztosítják a biztonságos leszerelést, valamint meghatározzák a hatóság felé történő tájékoztatási kötelezettségeket.

Tovább olvasom »

Sajtóanyag Sajtóanyag

Elérhetők az OAH évindító sajtótájékoztatójának anyagai

2020.01.23

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójához készített sajtóanyag és előadás elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Forrás: pixabay Forrás: pixabay

Elérhető az OAH 2020. évi ellenőrzési terve

2020.01.22

Az Országos Atomenergia Hivatal – eleget téve törvényi kötelezettségének – elkészítette a 2020. évre vonatkozó ellenőrzési tervét, amely elérhető az OAH honlapján. Az OAH évente közel kétezer ellenőrzést végez, ezekre egyrészt az év elején meghatározott ellenőrzési terv szerint kerül sor, másrészt az év folyamán számos terven felüli ellenőrzést is végrehajtanak az OAH szakemberei, megfelelve a hivatal hatósági felügyeleti kötelezettségeinek.

Tovább olvasom »