ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Yukiya Amano Forrás: IAEA Yukiya Amano
Forrás: IAEA

Elhunyt Yukiya Amano, a NAÜ főigazgatója

2019.07.22

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség július 22-én bejelentette, hogy elhunyt Yukiya Amano, a NAÜ főigazgatója. A 72 éves japán szakember 2009 óta vezette a szervezetet.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2019.07.16

Új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. „Az üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése” című útmutató célja, hogy – a biztonsági funkciót ellátó villamos rendszerekre és berendezésekre vonatkozó speciális tervezési követelmények teljesítésével kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2019.07.16

Felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű tervezése során alkalmazandó primerköri gépészeti ajánlások” című útmutató felülvizsgált változata. Az útmutató ajánlásokat ad a primerkör gépészeti rendszereinek, rendszerelemeinek tervezésével kapcsolatosan, egyértelműsítve a hatósági elvárásokat, elősegítve az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.07.16

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű tervezése során alkalmazandó általános gépészeti ajánlások”, valamint „A nukleáris üzemanyag és a reaktor aktív zónájának kezelése üzemelő atomerőműben” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

OBEIT 5.2 útmutató OBEIT 5.2 útmutató

Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatok előkészítése, végrehajtása és értékelése – megújult OBEIT 5.2 útmutató

2019.07.16

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Tervhez (OBEIT) kapcsolódó dokumentum felülvizsgálatára elsősorban az OBEIT 2018 februárjában kiadott új, 3.0 változatának való megfelelés érdekében, az OAH által működtetett Felsőszintű Munkacsoport keretein belül került sor.

Tovább olvasom »

Vezetői találkozó Vezetői találkozó

Paks II. – OAH vezetői találkozó

2019.07.11

2019. július 4-én az Országos Atomenergia Hivatalban került sor a Paks II. – OAH vezetői találkozóra: a résztvevők áttekintették a projekt előrehaladását, valamint az erre az évre tervezett főbb feladatokat.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a „Telephelykutatási keretprogram engedély iránti kérelem” tárgyú eljárásban hozott döntésről

2019.07.10

Az Országos Atomenergia Hivatal döntést hozott a „Telephelykutatási keretprogram engedély iránti kérelem” tárgyú, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére a Bodai Agyagkő Formáció telephelyvizsgálatára és -értékelésére indult eljárásban. A vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően az OAH a döntésről hirdetmény útján értesíti az érintett ügyfeleket, melyet az alábbi hivatkozásokon, és a közigazgatási hirdetmények honlapján (http://hirdetmenyek.magyarorszag.hu/) is elérhet, továbbá az OAH 1036 Budapest, Fényes Adolf utca 4.) és az érintett települések polgármesteri hivatalainak hirdetőtábláin is megtekinthet. A döntés értelmében a telephelykutatási keretprogram engedélyt az OAH kiadta.

Tovább olvasom »

Regionális találkozó Regionális találkozó

Veszélyhelyzet-kezelés: regionális találkozó a jobb együttműködésért

2019.07.10

2019. július 4-én és 5-én az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont annak a regionális találkozónak, amelynek az volt a célja, hogy fejlessze a határok menti együttműködést a lakosságvédelmi óvintézkedések hatékonyabb koordinálása érdekében egy esetleges nukleáris baleset bekövetkezésekor.

Tovább olvasom »

Nemzetközi diákverseny Nemzetközi diákverseny

Első európai nukleáris verseny a BME-n

2019.07.05

Július 1-5. között első alkalommal került sor az Európai Nukleáris Verseny megrendezésére, amelynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont. A versenyen középiskolás tanulókból és tanárukból álló háromfős csapatok vettek részt. A kiírás szerint nukleáris témájú (nukleáris energia, sugárvédelem, radioaktív hulladékkezelés, orvosi alkalmazások) 3 perces, angol nyelvű videót kellett összeállítaniuk. Összesen 10 országból 25 csapat pályamunkája érkezett be, a BME egyhetes tudományos tábora alatt a legjobb 15 csapat mutatta be alkotását.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.07.05

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Üzemelő atomerőmű nyomástartó edényeinek és csővezetékeinek anyagvizsgálata” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva az üzemelő atomerőművi berendezések vizsgálatára vonatkozó eljárásokkal, módszerekkel és értékelési kritériumokkal kapcsolatosan egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Dr. Koblinger László Dr. Koblinger László

Elhunyt Dr. Koblinger László, az OAH nyugalmazott főigazgató-helyettese

2019.07.03

Őszinte részvéttel, megrendülten tudatjuk, hogy 2019. július 2-án, életének 73. évében elhunyt Dr. Koblinger László, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgató-helyettese.

Tovább olvasom »

Forrás: Pixabay Forrás: Pixabay

IPPAS-misszió Belgiumban, magyar szakértői részvétellel

2019.06.27

2019. június 21-én fejeződött be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris védettségi tanácsadó missziója (IPPAS) Belgiumban. A felülvizsgálatot végző szakértői delegációban az OAH munkatársa is részt vett.

Tovább olvasom »