ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2018.10.29

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „A nukleáris anyagok nyilvántartása és ellenőrzése”, valamint a „Nukleáris és nukleáris kettős felhasználású termékek export/import engedélyezése” című útmutató.

Tovább olvasom »

Feljegyzés Feljegyzés

Közmeghallgatás feljegyzése a „KKÁT 1-24 kamrák kiépítésének üzemeltetésiengedély-kérelme” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan

2018.10.29

Az Országos Atomenergia Hivatal 2018. október 9-én közmeghallgatást tartott Paks Város Önkormányzatának nagytermében, a „KKÁT 1-24 kamrák kiépítésének üzemeltetésiengedély-kérelme” tárgyú, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére indult eljáráshoz kapcsolódóan.

Tovább olvasom »

Útmutató tervezete Útmutató tervezete

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2018.10.29

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű üzemeltetési feltételei és korlátai” című útmutató célja, hogy az új atomerőművi blokkok tervezési követelményeivel kapcsolatban meghatározott üzemeltetési feltételek és korlátok azonosításával, az ezeket tartalmazó egységes dokumentum létrehozásával, tartalmával, használatával és karbantartásával kapcsolatos általános követelmények teljesítésének módjával kapcsolatosan egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

A Duna Paksnál A Duna Paksnál

Szűrők tisztítása miatt rövid időre csökkentették a Paksi Atomerőmű 3. és 4. blokkjának terhelését

2018.10.25

A 3. és 4. blokki turbinák kondenzátorainak hűtéséhez szükséges, Duna-vizet betápláló szivattyúk szűrőjének tisztítása azért vált szükségessé, mert a Duna alacsony vízszintjénél - a szivattyúk meghibásodásának megelőzése érdekében - a szűrők ellenállását a lehető legkisebb értéken kell tartani. A tisztítási művelet végrehajtásához a 3-4. blokkok teljesítményét 2018.10.24-én délután blokkonként 125 MW-tal csökkentették. Kissé több mint 3 órás csökkentett teljesítményű üzemelést követően a blokkokat névleges teljesítményre felterhelték.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó Osztrák-magyar kétoldalú találkozó

24. osztrák-magyar kétoldalú találkozó

2018.10.24

2018. október 15-16-án Bécsben, az osztrák Európai, Integrációs és Külügyminisztériumban került sor az évente megrendezett osztrák-magyar kétoldalú találkozóra. A számos osztrák és magyar szakértő részvételével lezajlott megbeszélések során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt egy év legfontosabb változásairól, a szervezetek előtt álló kihívásokról, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. A témák között szerepeltek az elmúlt évi jogszabályváltozások, a Paksi Atomerőművel kapcsolatos fejlemények, az új blokkok építésének jelenlegi állása, a veszélyhelyzet-kezelés, a sugárvédelem, a radioaktívhulladék-kezelés, valamint az öregedéskezelésről készített tematikus felülvizsgálat.

Tovább olvasom »

atomerőmű atomerőmű

Leterhelik a 2. blokkot

2018.10.21

2018. október 20-án délután megkezdték a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának leterhelését terven felüli karbantartáshoz. A blokk leállítására egy gépészeti berendezés meghibásodása miatt került sor.

Tovább olvasom »

NAÜ-képzés NAÜ-képzés

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képzése fejlődő országbeli nukleáris szakemberek számára Magyarországon

2018.10.18

Az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében 2018. október 9-19. között hat külföldi nukleáris szakember tesz látogatást hazánkban egy 9 hónapos NAÜ-képzés utolsó szakaszaként.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Atomenergiáról - mindenkinek

Meghívó: „Atomenergiáról – mindenkinek” Győrben

2018.10.17

Az Országos Atomenergia Hivatal „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű rendezvénysorozatának következő állomása Győr. A rendezvény helyszíne a Széchenyi István Egyetem (Győr, Egyetem tér 1.), időpontja 2018. december 11. (kedd), 9.30-tól 14.00 óráig. Izgalmas előadásokkal, interaktív kiállítással és tudásjátékkal várjuk az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek különleges katasztrófavédelmi eszközökkel, sugármérő berendezésekkel, a Paksi Atomerőmű működésével, valamint az atomenergia különböző alkalmazási területeivel is.

Tovább olvasom »

Bulletin 2018/2 Bulletin 2018/2

Megjelent az OAH hírlevél 2018/2-es száma

2018.10.11

A kiadványban többek között foglalkozunk a nukleáris létesítmények 2018 első féléves biztonsági teljesítményének értékelésével, a Duna alacsony vízállásával, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatban meghatározott feladatok előrehaladásával, a jogszabályi változásokkal, a nukleáris létesítmények öregedéskezelésének uniós felülvizsgálatával.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás Pakson Közmeghallgatás Pakson

Közmeghallgatás Pakson

2018.10.10

Az Országos Atomenergia Hivatal az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve a hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak– minden létesítményi szintű engedélyezési eljárásnál közmeghallgatást tart, hogy a lakosság és a civil szervezetek bevonásával (a vélemények figyelembevételével, a kérdések megválaszolásával) hozza meg döntését. Az RHK Kft. „Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 1-24 kamrák kiépítése üzemeltetésének engedélye iránti kérelmének” tárgyában, október 9-én megrendezett közmeghallgatáson nem jelent meg érdeklődő, így sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az engedélyes és a bevont szakhatóságok nem kaptak kérdést, illetve nem hangzott el vélemény, észrevétel.

Tovább olvasom »

Turbinacsarnok Turbinacsarnok

Karbantartási munkák a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2018.10.10

2018.10.10-én hajnalban a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2. turbináját 140 MW-ra leterhelték a turbinakondenzátor tervezett tisztítása miatt. A turbinakondenzátor a villamosenergiatermelési folyamat szempontjából fontos berendezés, azonban nukleáris biztonsági funkciót nem lát el, így a karbantartásnak nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs. A tisztítás a villamosenergia-termelés megfelelő hatásfokának biztosításához vált szükségessé.

Tovább olvasom »

Nemzetközi fókuszban a nukleáris veszélyhelyzeti kommunikáció Nemzetközi fókuszban a nukleáris veszélyhelyzeti kommunikáció

Nemzetközi fókuszban a nukleáris veszélyhelyzeti kommunikáció

2018.10.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében október első hetében Bécsben került sor az első Nukleáris és radiológiai veszélyhelyzeti kommunikációs szimpóziumra, együttműködésben számos nemzetközi szervezettel (pl. CTBTO, Vöröskereszt, OECD Nukleáris Energia Ügynöksége, Európai Bizottság), mintegy 400 résztvevővel és több mint 70 előadóval.

Tovább olvasom »