ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Osztrák-magyar találkozó Osztrák-magyar találkozó

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó az OAH-nál

2013.11.21

2013. november 18-19. között az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az évente megrendezésre kerülő kétoldalú osztrák-magyar találkozónak. A közel ötven fő részvételével zajló megbeszélések során az osztrák delegáció tájékoztatást kapott az OAH-t érintő legfontosabb idei változásokról, a szervezet előtt álló kihívásokról, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. Élénk érdeklődést kiváltó téma volt a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbítása, illetve az új blokk(ok) építésének terve.

Tovább olvasom »

ConvEx-3-2013 nemzetközi nukleáris veszélyhelyzet-kezelési gyakorlat

2013.11.19

Megkezdődött a „Bab Al Maghrib" gyakorlat, amelynek során nemzetközi szervezetek, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és tagországai, továbbá Marokkó azt tesztelik, hogy egy piszkosbomba robbantását követő veszélyhelyzetben a résztvevők hogyan reagálnának.

Tovább olvasom »

Román szakember látogatása az OAH-ban Román szakember látogatása az OAH-ban

Román szakember látogatása az OAH-ban

2013.11.19

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával egyhetes tudományos látogatást tett hazánkban a román nukleáris biztonsági hatóság (National Commission for Nuclear Activities Control) munkatársa, Petre Min. A szakember az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer felépítéséről és fontosabb feladatairól, valamint az október elején megtartott ONER-3-2013 Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlatról kapott átfogó tájékoztatást.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű 2. blokk üzemidő-hosszabbítása Paksi Atomerőmű 2. blokk üzemidő-hosszabbítása

Az MVM PA Zrt. benyújtotta az OAH-hoz a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának üzemidő-hosszabbítási engedélykérelmét

2013.11.15

A hatályos előírások lehetővé teszik, hogy a jogszabályban előírt feltételek teljesítése esetén a blokk a tervezett üzemidőn (30 év) túl tovább működhessen. Az MVM PA Zrt. elvégezte a szükséges vizsgálatokat és elemzéseket, amelyek alapján az Országos Atomenergia Hivataltól kérte a 2. blokk 2034. december 31-ig történő további üzemeltetésére az engedélyt.

Tovább olvasom »

Koblinger László Wigner Jenő-díjat kapott Fotó: MTA Koblinger László Wigner Jenő-díjat kapott
Fotó: MTA

Koblinger László, az OAH nyugalmazott főigazgató-helyettese Wigner Jenő-díjban részesült

2013.11.13

Koblinger László, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgató-helyettese vehette át idén a Magyar Tudományos Akadémia és a Paksi Atomerőmű Rt. által 1999-ben alapított Wigner Jenő-díjat. Az elismerést olyan szakemberek, kutatók kapják, akik tevékenységükkel maradandót alkottak a magyar nukleáris energetika és fizika terén.

Tovább olvasom »

„Atomenergiáról – mindenkinek” „Atomenergiáról – mindenkinek”

Meghívó a miskolci „Atomenergiáról – mindenkinek” című konferenciára

2013.11.12

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a Miskolci Egyetemmel közösen 2013. november 29-én ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel. Az immár tizenharmadik alkalommal sorra kerülő regionális konferencián neves előadók tekintik át mindazokat a területeket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A konferencia helyszíne a Miskolci Egyetem XXXIII. előadója.

Tovább olvasom »

Budapesti Kutató Reaktor Budapesti Kutató Reaktor

Befejeződött a nagy dúsítású fűtőelemek visszaszállítása Oroszországba

2013.11.07

2013. november 4-én az utolsó nagy dúsítású fűtőelem szállítmány is elhagyta Magyarország területét, ezzel befejeződött a 2008 óta zajló projekt. Az Amerikai Egyesült Államok által nyújtott anyagi és szakmai segítséget igénybe véve magyar, orosz és cseh szakemberek közreműködésével sikerült elszállítani a magas dúsítású fűtőelemeket a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont által üzemeltetett csillebérci Budapesti Kutatóreaktorból.

Tovább olvasom »

Kormányzati Karrier Expó Kormányzati Karrier Expó

Kormányzati Karrier Expo OAH részvétellel

2013.10.21

2013. október 19-én negyedik alkalommal rendezték meg a ReGeneráció – Kormányzati Karrier Expót, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal is részt vett. A rendezvény célja, hogy a minisztériumok és a kormányhivatalok bemutassák a fiatalok számára a közszolgálati munka- és karrierlehetőségeket.

Tovább olvasom »

A Japán Atomenergia Bizottság alelnöke látogatott az OAH-hoz

2013.10.15

2013. október 14-én a Külügyminisztérium adott otthont a Magyar Japán Energetikai Szemináriumnak, amelyre hazánkba érkezett a Japán Atomenergia Bizottság alelnöke, Tatsujiro Suzuki is. Magyarországi programja részeként ellátogatott az Országos Atomenergia Hivatalhoz, ahol a hivatal működéséről Horváth Kristóf főigazgató-helyettes és Petőfi Gábor főosztályvezető adott rövid áttekintést.

Tovább olvasom »

NAÜ szakértők részvétele az ONER gyakorlaton

2013.10.10

Közel egyhetes látogatást tett hazánkban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség két munkatársa. A hivatalos program szerint az indonéz szakemberek a Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlaton vettek részt. A gyakorlat első üteme során betekintést nyertek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Atomenergia Hivatal veszélyhelyzeti működésébe. A második ütemet Pakson követhették végig a vendégek, majd a hazai program lezárásaként a nukleáris veszélyhelyzet-kezelésről kaptak részletes tájékoztatást az OAH-nál.

Tovább olvasom »

Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat

OKF-OAH KÖZLEMÉNY: Eredményesen zárult az országos nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

2013.10.08

Sikeresen vizsgázott a védelmi igazgatás valamennyi szerve az ONER-3-2013 gyakorlaton, amelyet október 7-9. között szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Atomenergia Hivatal és az MVM PA Zrt. A gyakorlat igazolta, hogy a hazai szakemberek kiválóan felkészültek és azonnal bevethetőek egy esetleges nukleáris veszélyhelyzet esetén.

Tovább olvasom »

Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat

Jól vizsgázott az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer

2013.10.08

2013. október 8-án a Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlatról tartott sajtótájékoztatót Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetője, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Kiemelték: az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER) jól vizsgázott, a szakemberek felkészültsége és a rendszer működése is kielégítő volt.

Tovább olvasom »