ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának 2018. évi karbantartása

2018.02.26

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2018. február 24-től megkezdődött a 2. blokk 2018. évi karbantartása (főjavítása), amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

Karbantartási munkák a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2018.02.19

Az MVM Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2018. február 19-én, 04:00 órától leterhelték. A teljesítménycsökkentés azért volt szükséges, mert a 4. blokki hidegági hurok hőmérsékletmérője meghibásodott. A blokk a tervek alapján a mai napon a késő esti órákban lesz ismét 100%-os teljesítményen.

Tovább olvasom »

NAÜ ellenőrök képzése és vizsgáztatása hazánkban

2018.02.16

2018. február 5-9. között a Paksi Atomerőműben került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újonnan felvételt nyert nukleáris biztosítéki ellenőreinek gyakorlati képzésére és vizsgáztatására.

Tovább olvasom »

Zajlik az IRRS felülvizsgálati misszió előkészítése

2018.02.06

2018. február 2-án sikeresen lezajlott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hatósági rendszert felülvizsgáló missziójának felkészülési találkozója, melyen a NAÜ, az Országos Atomenergia Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Baranya Megyei Kormányhivatal szakértői vettek részt.

Tovább olvasom »

Megtartotta első ülését a tavaly őszi ruténium-szennyezés okait vizsgáló nemzetközi bizottság

2018.02.05

Az Orosz Tudományos Akadémia által létrehozott nemzetközi bizottság munkájában francia, svéd, finn, német, norvég, brit és orosz szakemberek vesznek részt. Első ülésüket 2018. január 31-én Moszkvában tartották. A bizottság megállapította, hogy az érintett országokban mért ruténiumszennyezés mértéke nem veszélyeztette a lakosság egészségét. A különböző országok számításai összhangban vannak egymással, de túl sok a bizonytalansági tényező ahhoz, hogy a kibocsátás helyszíne meghatározható legyen. Mivel a ruténium 106-os izotópján kívül 103-as izotópot is mértek egyes országokban, a bizottság kizárta azt a feltételezést, hogy egészségügyi területről (pl. kórházi alkalmazás) származik a szennyezés, és valószínűsítette, hogy friss kiégett üzemanyagról lehet szó.

Tovább olvasom »

WENRA ülés Budapesten

2018.01.31

A WENRA (Western European Nuclear Regulators Association) reaktorharmonizációs munkacsoportja tartott ülést 2018. január 23-26. között az Országos Atomenergia Hivatalban. A találkozón 16 európai ország több mint 30 résztvevője, valamint Kanada és Japán képviselői vettek részt.

Tovább olvasom »

Nemzetközi szakértői munkacsoportülésnek adott otthont az OAH

2018.01.26

Az OECD NEA új atomerőművek értékelésével foglalkozó programjának (MDEP) VVER csoportja az új orosz blokkok építésében érdekelt országok nukleáris hatóságainak kiemelkedő szakmai fóruma. A csoport részeként működő „Reaktor és fővízkör” szakértői munkacsoport idén január végén 9. alkalommal gyűlt össze, hogy a résztvevő országok szakemberei az új orosz tervezésű blokkok kapcsán hatósági szempontból felmerülő fontosabb szakmai kérdéseket megvitassák.

Tovább olvasom »

Újra 100%-os teljesítménnyel üzemel a Paksi Atomerőmű 1. blokkja

2018.01.24

A Paksi Atomerőmű 1. blokkját 2018. január 23-án 00:00 órától tervezetten, 50%-al leterhelték. A teljesítménycsökkentés azért volt szükséges, mert az 1. blokki 1. számú turbinagépcsoporthoz tartozó gerjesztőgépnél javítást hajtottak végre. A blokk január 23-án a késő esti órákban érte el ismét a névleges teljesítményt.

Tovább olvasom »

Leállt a Paksi Atomerőmű 3. blokkja

2018.01.22

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2018. január 22-én automatikus, 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2018.01.22

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az Atomerőművi nukleáris környezetben lévő acélszerkezetek című útmutató-tervezet célja, hogy – ajánlásokat adva a magyarországi nukleáris létesítmények fenntartási, állapotvizsgálati és javítási (bővítés és átalakítás) munkáira vonatkozó speciális, a meglévő szabályozásokban megtalálható, az általános építészeti irányelvekre vonatkozó követelmények értelmezésével és betartásával kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

Lezárult az RHFT időszakos biztonsági felülvizsgálata

2018.01.19

Az Országos Atomenergia Hivatal és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint elvégezte a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló tízévente esedékes időszakos biztonsági felülvizsgálatát. Ennek megállapításait, valamint az ezek nyomán hozott döntését az OAH a felülvizsgálatot lezáró határozatában rögzítette.

Tovább olvasom »

Biztonságosan üzemeltek az OAH által felügyelt létesítmények

2018.01.15

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatóján Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója hangsúlyozta: az atomenergia alkalmazása tavaly minden területen az előírásoknak megfelelően történt, az OAH által felügyelt nukleáris létesítmények biztonságosan üzemeltek.

Tovább olvasom »