ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Sikeresen lezárult a 2014. évi Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Törzsvezetési Gyakorlat

2014.11.21

A részt vevő szakembereknek a Paksi Atomerőmű egyik blokkján szimulált baleseti és az annak kapcsán kialakult sugárzási helyzetet kellett kezelniük. A gyakorlat alatt az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete teljes létszámmal működött.


Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszerben (ONER) részt vevő szervezetek november 19-én tartották idei törzsvezetési gyakorlatukat. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mellett az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete, az ONER Riasztási és Értesítési Ügyelete, a BM OKF Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központja, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nukleáris Védekezési Munkabizottsága (KKB NVM), a KKB NVM Szakértői Részlege, valamint az atomerőmű körüli megyei védelmi bizottságok tesztelték, hogy minden rendszerelem hatékonyan, az előírásoknak megfelelően működik.

A közel hétórás gyakorlat célja a partnerszervezetek közötti együttműködésnek, valamint az ONER működésének és eszközrendszerének ellenőrzése volt. A szimulációt követően az egyes helyszíneken gyorsértékelő megbeszéléseket tartottak. A gyakorlat mindenhol sikeresen lezárult, a kommunikáció megfelelő volt a részt vevő szervezetek között.

Az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete elemezte a feltételezett baleseti helyzetet, intézkedési javaslatokat fogalmazott meg a lakosság és a környezet védelme érdekében, tájékoztató anyagot állított össze a lakosság számára, valamint a nemzetközi egyezményekkel összhangban értesítette a nemzetközi partnerszervezeteket és a szomszédos országokat. Folyamatosan egyeztetett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, amely – a kiterjesztett együttműködési megállapodás értelmében – felajánlotta segítségét az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezetének munkájához. A gyakorlat során azonosított problémákat, hiányosságokat és az ezek megoldására elhatározott javító intézkedéseket a szervezeti értékelések alapján készített összefoglaló jelentés tartalmazza majd.Facebook megosztás