ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OAH-ba látogatott a NAÜ főigazgatója

2023.02.24
A NAÜ főigazgatójának látogatása A NAÜ főigazgatójának látogatása

2023. február 22-én az Országos Atomenergia Hivatalnál tett látogatást Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója. A magas rangú vezetőt Kádár Andrea Beatrix elnök fogadta hivatalában. A megbeszélésen többek között az ukrán helyzetről, valamint a Paks II. projektről tárgyalt a két vezető.


Az ukrán helyzettel kapcsolatban a NAÜ-főigazgató jelezte: mielőbb szeretnék elérni, hogy az ukrán atomerőművek körül demilitarizált övezetet hozzanak létre. Ennek érdekében folyamatosan tárgyalnak mind az ukrán, mind az orosz féllel. Kádár Andrea Beatrix elismerését fejezte ki Rafael Mariano Grossinak az ukrán nukleáris biztonsági helyzet javításának érdekében tett erőfeszítéseiért, legfőképpen azért, hogy sikerült elérni azt, hogy a NAÜ telepített ellenőrei folyamatos jelenléttel személyesen ellenőrzik az ukrán atomerőműveket.

Emellett a megbeszélésen szóba került a Paks II. projekt előrehaladása, valamint a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbításához kapcsolódó jövőbeni hatósági feladatok.

A NAÜ biztosította az OAH-t arról, hogy továbbra is támogatja hazánkat a nukleáris területhez kapcsolódó szabályozási kérdésekben, megosztva azokat a nemzetközi jó gyakorlatokat, amelyeket a hivatal hasznosíthat.A találkozónak különös jelentőséget adott, hogy legutóbb 2011-ben járt Magyarországon NAÜ-főigazgató.Facebook megosztás