ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi ConvEx-gyakorlat az OAH részvételével

2021.06.02
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

2021. május 27-én az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett ConvEx-2a típusú gyakorlaton, amelyen a résztvevő tagországok, így Magyarország is gyakorolhatta a NAÜ-vel történő veszélyhelyzeti kommunikáció menetét.


A NAÜ rendszeresen szervez gyakorlatokat, melyek különféle részterületre fókuszálva, vagy átfogóan tesztelik a résztvevő országok baleset-elhárítási felkészültségét. A mostani gyakorlat két fő célja a NAÜ (és a többi ország) veszélyhelyzeti tájékoztatására szolgáló formalapok kitöltésének és a sugárzási monitoring adatok feltöltésének gyakorlása volt. Ezek azért igazán fontosak, mert a gyakorlás eredményeképpen egy esetleges nukleáris veszélyhelyzetben az országok és a NAÜ közötti kommunikáció hatékonyabbá, gyorsabbá és pontosabbá válik. Mindez elősegíti, hogy a különböző országok hatóságai a lakosság védelme érdekében gyorsabban reagáljanak, illetve szükség szerint mielőbb tudják támogatni a bajba jutott állam baleset-elhárítási, veszélyhelyzet-kezelési tevékenységét.

A pandémiás helyzetre való tekintettel az OAH Baleset-elhárítási Szervezete osztott működés keretében vett részt a gyakorlaton. A kollégák egy része az OAH székházában működő Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központban, másik része pedig távmunka keretében otthonról gyakorlatozott. A ConvEx-2a gyakorlat lehetőséget teremtett az OAH Baleset-elhárítási Szervezetének tagjai számára, hogy gyakorolják az adott pozícióhoz kapcsolódó feladataik ellátását, valamint, hogy a Krízishelyzeti Vezető pozícióba betanuló új kolléga a gyakorlat keretein belül bizonyítsa, hogy rendelkezik a pozíció betöltéséhez szükséges ismeretekkel, képességekkel és sikeres vizsgát tegyen.

A ConvEx gyakorlatokról további információt angol nyelven itt érhet el. Az OAH veszélyhelyzet-kezelési tevékenységéről bővebben itt olvashat.Facebook megosztás