ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Kétoldalú megbeszélések a NAÜ 60. közgyűlése margóján

2016.10.07

Az Országos Atomenergia Hivatal – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 60. közgyűlése mentén – számos kétoldalú megbeszélést kezdeményezett, amelyek lehetőséget biztosítottak az együttműködések további erősítésére, illetve a kölcsönös tájékoztatásra.


Az Amerikai Egyesült Államok, a Belarusz Köztársaság, Csehország, Egyiptom, Finnország, Franciaország, Horvátország, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna nukleáris hatóságaival folytatott megbeszéléseken hazánk tájékoztatást adott a magyarországi jogszabályváltozásokról, a sugárvédelmi feladatok átvételéről, az új atomerőművi blokkok engedélyezésének helyzetéről, a Nemzeti Akcióterv végrehajtásáról, illetve a nukleáris terület legutóbbi nemzetközi felülvizsgálatainak eredményéről (IRRS-misszió, EPREV-misszió).

A Belarusz Köztársaság és Ukrajna nukleáris hatóságával szakmai együttműködési megállapodások aláírására is sor került, keretet adva az eddigieknél szorosabb hatósági együttműködésnek. A megállapodások alapján a nukleáris hatóságok információ- és szakértőcsere, valamint közös projektek megvalósítása révén a jövőben együttműködnek a hatósági feladatokra vonatkozó jogszabályi háttér, a minőségügyi eljárások, a nukleáris létesítmények feletti felügyeleti eljárások továbbfejlesztése, a radioaktív anyagok, a radioaktív hulladék és kiégett nukleáris üzemanyag kezelésének hatósági felügyelete, a nukleáris létesítmények biztonságának javítását célzó tervek és intézkedések hatósági értékelése, a nukleáris létesítményekben bekövetkezett veszélyhelyzet során tett hatósági intézkedések terén.

A találkozók lehetőséget adtak arra is, hogy a felek új együttműködési területeket azonosítsanak be, és a nukleáris hatóságok vezetői a következő év együttműködésének irányait kijelöljék.

Az Országos Atomenergia Hivatal szakértői kétoldalú megbeszélést folytattak továbbá a Nukleáris Védettség Nemzetközi Intézetével (WINS=World Institute on Nuclear Security), amelynek célja a két szervezet lehetséges együttműködési területeinek beazonosítása volt.Facebook megosztás