ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Sugárvédelmi hatósági fórumok az OAH-nál

2016.03.08

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. február 25-én és március 3-án sugárvédelmi hatósági fórumot tartott: közel 80 sugárvédelmi szakértő kapott tájékoztatást az OAH új engedélyezési eljárásairól.


Minden érintett számára új helyzetet teremtett, hogy az ionizáló sugárzás elleni védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló kormányrendelet alapján történő engedélyezési feladatok január elsejétől az OAH-hoz kerültek. A fórum megnyitóján az OAH munkatársai kiemelték: a hatóságnak különösen fontos, hogy az engedélyesek számára a hivatal működése, a különböző eljárások teljesen átláthatók, az előírások, szabályzatok és útmutatók egyértelműek és könnyen hozzáférhetőek legyenek. A hivatal ennek szellemében szervezte a sugárvédelmi fórumokat.

A sugárvédelmi hatósági feladatokkal összefüggésben sor került az OAH szervezeti felépítésének áttekintésére, majd az új engedélyezési eljárások és a legfontosabb változások bemutatására. Az eddigi decentralizált engedélyezés (fővárosi, megyei kormányhivatalok, Országos Tisztifőorvosi Hivatal) helyett az új jogszabály hatálybalépésével centralizált engedélyezés valósul meg, megszüntetve ezzel az eltérő területi hatályt. A többlépcsős engedélyezést felváltó egyetlen engedély is a folyamat egyszerűsítését szolgálja.

Az elmúlt két hónapban az új sugárvédelmi szabályozással kapcsolatban rendkívül sok megkeresés érkezett az OAH-hoz. A leggyakrabban felmerülő kérdésekről (szakértőkkel, radioaktív anyagok alkalmazásával, berendezések üzemeltetésével, gyártásával, forgalomba hozatalával, mentesítéssel, felszabadítással kapcsolatosan) és az azokra adott válaszokról is tájékoztatást kaptak a fórumon résztvevők, majd a fórum második felében lehetőségük nyílt feltenni kérdéseiket, elmondani véleményüket, javaslatukat.Facebook megosztás