ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Benyújtotta a létesítésiengedély-kérelmet a Paks II. Zrt.

2020.06.30
Forrás: www.paks2.hu Forrás: www.paks2.hu

2020. június 30-án a Paks II. Atomerőmű Zrt. benyújtotta az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az engedélyezési eljárás 2020. július 1-jén indul, amelynek lefolytatására az OAH-nak 12 hónapja van, ez szükség szerint 3 hónappal hosszabbítható.


Felkészültünk az engedélykérelem elbírálására

A hatékony munkaszervezés érdekében a több tízezer oldalnyi dokumentáció feldolgozását külön munkaprogram keretében, feszes munkaterv alapján végzi az OAH. Ennek oka, hogy a létesítményszintű engedélykérelemhez kapcsolódó eljárás számos különféle szakterületet érint. A feladat összetettségét jól jelzi, hogy az eljárás alatt a 180 fős szervezet több, mint a fele közvetlenül részt vesz az engedélyezéshez kapcsolódó munkában. Emellett a hivatalnak biztosítania kell az összes többi hatósági tevékenység ellátását, így továbbra is felügyeli a hazai nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók üzemeltetését, valamint az atomenergia egyéb felhasználását, ellátja nemzetközi kötelezettségeit.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is vizsgálja az Előzetes Biztonsági Jelentést, hogy az megfelel-e a biztonsági szabványoknak

A létesítésiengedély-kérelem értékeléséhez az Országos Atomenergia Hivatal külső szakértők véleményét is felhasználja majd. Ennek mentén az OAH hivatalosan is kezdeményezte, hogy a NAÜ 2020. év végi kezdettel indítsa el az úgynevezett „Technical Safety Review” misszióját. Ennek célja, hogy az OAH megbízásából, a NAÜ koordinálásában egy független nemzetközi szakértőcsoport is értékjelje a létesítésiengedély-kérelem alapját képező Előzetes Biztonsági Jelentést. Az értékelési folyamat során azt vizsgálja a szakértői csoport, hogy a Paksra tervezett új blokkok megfelelnek-e a NAÜ biztonsági szabványainak, és az észrevételeiről jelentést készít, amelyet az OAH az engedélyezési eljárás során figyelembe vesz.

Már három hónap múlva lehetőség van újabb, közvetlenül a nukleáris létesítményhez kapcsolódó engedélykérelmek benyújtására

A Nukleáris Biztonsági Szabályzatok (NBSZ) idei módosítása szerint a létesítésiengedély-kérelem benyújtását követően legkorábban három hónappal később lehet benyújtani építési engedélykérelmeket bizonyos terület-előkészítő munkálatokra (pl. talajszilárdítás, talajkiemelés, résfalazás), valamint a hosszú gyártási idejű berendezések (pl. reaktortartály) gyártására vonatkozó engedélykérelmeket. Fontos hangsúlyozni, hogy ezen engedélyek birtokában is csak saját kockázatára végezhet az engedélyes munkát, mivel a létesítésiengedély-kérelem vizsgálata során felmerülő észrevételek befolyásolhatják a többi engedélyezési eljárást (így például szükség esetén akár módosíthatók vagy visszavonhatók a már kiadott engedélyek). A nukleáris biztonság szempontjából fontos építmények építési engedélyezési eljárása is megindulhat a három hónapos határidőt követően, azonban ezen engedélyeket az OAH a létesítési engedély kiadása előtt nem adhatja ki.

Folyamatosan ellenőrizzük a Paks II. Zrt. tevékenységét

Az OAH a létesítési engedélyezési eljárás alatt is folyamatosan nyomon követi, ellenőrzi és értékeli a Paks II. Zrt. tevékenységét. Az OAH eddig is számos ellenőrzést végzett, többek között a tervellenőrzés, beszállító felügyelet, képzések, irányítási rendszer fejlesztése területén, valamint kiemelten figyelte a helyszíni tevékenységeket, így a felvonulási épületek kivitelezését és a helyszíni mérnök-geotechnikai vizsgálatok végrehajtását. Ezeken felül, bizonyos területeket átfogó ellenőrzés keretében is vizsgált az OAH: az integrált irányítási rendszer megfelelőségét 2016-ban, a tervellenőrzési folyamatot 2019-ben tekintette át a hivatal. Mindezek mellett a Paks II. Zrt. által bevonni szándékolt beszállítók alkalmassági vizsgálatát és a minősítőeljárások lefolytatását is rendszeresen felügyelte és felügyeli az OAH.

A Paksi Atomerőmű biztonsága az építkezés alatt sem csökkenhet

Az építkezésnél kiemelt figyelmet igényel, hogy a beruházási terület szomszédságában üzemelő Paksi Atomerőmű, valamint a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója is biztonságosan működjön a létesítés ideje alatt. Többek között ezért is fontos, hogy bármilyen előkészítési tevékenység, illetve az alap kiásása a lehető legnagyobb körültekintéssel történjen.

Milyen tevékenységek zajlottak eddig?

Az OAH 2014-ben kiadta a telephely vizsgálatára és értékelésére vonatkozó engedélyt, majd 2017-ben a telephelyre vonatkozót, illetve engedélyt adott több, úgynevezett felvonulási épület kivitelezésére (itt olyan épületekre kell gondolni, mint irodaház, konyha, étterem, különböző szerelő- és tárolóépületek).

Az új atomerőművi blokkok létesítéséhez kapcsolódóan ide kattintva találhat több információt az OAH honlapján.Facebook megosztás