ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

OAH-látogatás a Gönyűi Erőműben

2016.02.03

Az Országos Atomenergia Hivatal hét fős küldöttsége – Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes vezetésével – látogatást tett a Gönyűi Erőműben. Az erőmű az egyik fő eleme a „black start” programnak, amely az országos hálózat visszaindulási forgatókönyvét tartalmazza a teljes magyarországi villamosenergia-hálózat kiesése esetére.


Hazánkban három olyan villamos erőmű üzemel, amely képes külső villamosenergia-betáplálás nélkül elindulni. Ebből kettő a nukleáris biztonság szempontjából is érintett, mert az indításukat követően elegendő energiával tudják ellátni a Paksi Atomerőművet is egy olyan, igen kis valószínűségű esemény bekövetkezésekor, amikor az összes reaktor leáll és a belső szükségáramforrások sem működőképesek.

A Gönyűi Erőmű 2011 májusában kezdte meg a kereskedelmi üzemét. Igazgatója bemutatta az OAH munkatársainak az erőmű megépítésének történetét, tájékoztatást adott a hatósági engedélyezési eljárásokról, a társadalmi egyeztetésekről és a kivitelezési munkák során a minőségbiztosításban és a munkavédelem területén elért sikerekről. Az utóbbiakat a rövid építési idő és a nagyon kevés munkahelyi baleset statisztikája is igazolja.  

Az erőmű munkatársai bemutatták a műszaki megoldásokat, a fő berendezéseket, többek között a turbinák működését és az ország legnagyobb, 534 MVA teljesítményű villamos generátorát. Beszéltek az üzemeltetés különféle módjairól, és ezeknek a teljesítendő üzleti tervekkel és szerződésekkel való összefüggéseiről, a havi leállások és indítások számáról, a Magyar Villamosenergia-rendszer primer és szekunder tartalékteljesítményének szolgáltatásában betöltött szerepükről. Ehhez kapcsolódóan bemutatták az erőmű Siemens T3000 irányítástechnikai technológiáján alapuló vezénylőtermét is, és a termelés villamos paramétereinek statisztikai adatait.

A résztvevők a „black start” programmal összefüggésben egyeztették a paksi telephely villamosenergia-ellátásának és az ellátás beindításának műszaki feltételeit is. Ezzel kapcsolatban 2013 májusában volt egy valós próba, melynek során az erőmű és a villamosenergia-rendszer teljesítette az elvártakat, és ez megalapozta a fukhusimai atomerőmű balesetét követő Célzott Biztonsági Felülvizsgálat kapcsán elrendelt, ide vonatkozó feladat teljesítését.

A látogatás elérte a célját, mivel az indítási lehetőségek mellett egy Siemens tervezésű villamos erőmű felépítését és létesítésével kapcsolatos tapasztalatokat is sikerült megismerni.Facebook megosztás