ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Magyar vezetéssel zajlott a NAÜ új-zélandi IPPAS-missziója

2015.12.09

Az új-zélandi kormány meghívására a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IPPAS-misszió keretében vizsgálta a nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmi rendszerét. A 2015. november 16-tól 27-ig tartó missziót Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese vezette.


A nemzetközi szakértői csoport megállapította, hogy Új-Zéland jelentős erőfeszítéseket tett a nukleáris védettség rendszerének megerősítését szolgáló jogi szabályozási keretek felülvizsgálatára és az új szabályozás előkészítésére.  Mind nemzeti, mind létesítményi szinten találtak jó gyakorlatokat, ugyanakkor ajánlásokat és javaslatokat is megfogalmaztak az ország számára.

„A Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez benyújtott, IPPAS-misszió lefolytatására vonatkozó új-zélandi kérelem kifejezi az ország elkötelezettségét a nukleáris védettség iránt, amelyet továbbra is rendszerszintű, összetett kérdésként közelítenek meg.” – mondta Christina George, a NAÜ munkatársa.

Debora Panckhurst, az új-zélandi külügyi és kereskedelmi minisztérium leszerelésért és non-proliferációért felelős vezetője hangsúlyozta: Új-Zéland örömmel élt az IPPAS-misszió nyújtotta lehetőséggel, hogy teljes körűen, részletesen átvilágítsák fizikai védelmének rendszerét, s hozzátette, hogy az ajánlásokat és a javaslatokat figyelembe fogják venni a nukleáris védettség rendszerének jövőbeni fejlesztésekor.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IPPAS-misszióról szóló hírét angol nyelven itt érheti el.Facebook megosztás