ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó az OAH-ban

2019.11.04
Kétoldalú találkozó Kétoldalú találkozó

2019. október 28-29-én az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az évente megrendezett osztrák-magyar kétoldalú találkozónak. A számos osztrák és magyar szakértő részvételével lezajlott megbeszélések során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt egy év legfontosabb változásairól, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. A témák között szerepeltek az elmúlt évi jogszabályváltozások, a Paksi Atomerőművel kapcsolatos fejlemények, az új blokkok engedélyezésének és építésének jelenlegi állása, a veszélyhelyzet-kezelés, a sugárvédelem, a radioaktívhulladék-kezelés, a nukleáris létesítmények öregedéskezelésére vonatkozó uniós tematikus felülvizsgálat, valamint a 2018-as magyar IRRS-követőmisszió, illetve a szintén tavalyi osztrák IRRS-misszió eredményei.


A huszonötödik alkalommal megtartott kétoldalú találkozón a magyar delegációt Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese vezette. A hazai küldöttségben helyet kaptak az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkárság, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Zrt., a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft., a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai is.

Az osztrák külügyminisztérium osztályvezetője, Ronald Sturm által vezetett osztrák delegációban a tartományi képviselők mellett az ülésen részt vettek a fenntarthatóságért és turizmusért felelős minisztérium, az oktatási, tudományos és kutatási minisztérium, a belügyminisztérium, valamint a Biztonsági Intézet és a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szakértői is.

A felek kölcsönösen beszámoltak egymásnak az elmúlt év eseményeiről, amelyek az atomenergia felhasználása terén országaikban történtek.

Juhász László, az OAH főosztályvezetője ismertette a Paksi Atomerőművel kapcsolatos újabb fejleményeket, Hugyecz Attila, a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkárság főtanácsadója pedig az új blokkok tervezett beruházásához kapcsolódó aktuális információkról tartott előadást, majd válaszolt az osztrák szakértők kérdéseire.

A továbbiakban részletes előadások hangzottak el mindkét fél részéről a veszélyhelyzet-kezelés, a radioaktívhulladék-kezelés, a kutató- és oktatóreaktorok, és a sugárvédelem, témakörökben.

Az osztrák delegáció vezetője záróbeszédében kiemelte a találkozó hasznosságát, a résztvevők nyitottságát, valamint az őszinte párbeszéd fontosságát, egyben megköszönte a magyar félnek a kiváló szervezést.

2020-ban Ausztriában kerül sor a következő kétoldalú találkozóra.Facebook megosztás