ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Műszaki-tudományos háttértámogató intézmények 2015. évi szemináriuma

2015.06.02

A legújabb kutatások eredményeit osztották meg az Országos Atomenergia Hivatal műszaki-tudományos háttértámogató intézményei az április 29-én és május 7-én megtartott tudományos szemináriumon, többek között olyan területeken, mint a nukleáris biztonság, a fűtőelemek kérdésköre, különböző modellezések eredményei, de nagy teret kaptak a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásához kapcsolódó újdonságok is.


Kilencedik alkalommal rendezte meg az Országos Atomenergia Hivatal azt a szemináriumot, ahol a munkáját műszaki, tudományos és szakmai kérdésekben támogató kutatóintézetek, cégek és szervezetek mutatták be a 2014-ben az OAH számára elvégzett projektjeik főbb eredményeit. A szeminárium két napja alatt összesen 25 előadásra került sor 3-3 szekcióban.

Április 29-én a nukleáris biztonsággal összefüggő témákban tartottak előadásokat a felkért szervezetek képviselői. A program a BME Tartószerkezetek Mechanikája Tanszéknek a Paksi Atomerőmű óvóhelyeinek földrengésállóságáról szóló és a VEIKI Energia + Kft.-nek a szilárdságtani modellezésről szóló előadásával kezdődött, majd a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos témák következtek: a BME Nukleáris Technikai Intézet (BME NTI) a VVER-1200 reaktor biztonsági, az LG Energia Kft. a vízüzemi és vegyészeti szempontjait mutatta be. A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK)  a fűtőelemekhez kötődő kutatásainak eredményeit mutatta be, a NUBIKI pedig determinisztikus és valószínűségi biztonsági elemzés témakörökben adott elő. Ezen kívül előadást hallhattak a résztvevők az Oktatóreaktor reaktivitás emelési lehetőségeiről, a PÖYRY ERŐTERV Zrt-től pedig a Paksi Atomerőmű nagynyomású üzemzavari szivattyúinak állapotértékeléséről. A napot az MTA EK és az OSSKI a radioaktív anyagok felszabadítási gyakorlatáról szóló közös előadása zárta.

Május 7-én a nukleáris védettséggel és non-proliferációval, azaz a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos munkákat mutatta be a BME NTI, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék, a 35S Projekt Kft., a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az MTA EK, a NUBIKI és az OSSKI. A nukleáris anyagok mérési eszközeiről, módszereiről és a nukleárisbaleset-elhárításról szóló előadások jelentős részt képviseltek a programban, de szó volt még a Paksi Atomerőmű feletti tiltott légtér felülvizsgálatáról, az új blokkok lehetséges számítógépes fenyegetettségéről és az OAH sugárvédelmi képzési programjáról.

Petőfi Gábor és Nyisztor Dániel, a szeminárium szervezői elmondták: a szeminárium idén is számos érdekes előadást tartogatott, amelyek nyomán izgalmas szakmai viták is kerekedtek az eredményekről. A szeminárium így ismét elérte a célját, és a résztvevők átfogó képet kaphattak az OAH által finanszírozott MMT-feladatok aktuális irányairól.

Az elhangzott előadásokat a hír kapcsolódó dokumentumainál érheti el.Facebook megosztás