ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Az ENSREG harmadik hatósági konferenciáját rendezte meg „Nukleáris biztonság Európában” címmel

2015.07.02

Az ENSREG (European Nuclear Safety Regulators Group) június 29-30-i brüsszeli konferenciáján közel háromszáz vendég vett részt. A hatóságok és a nukleáris ipar képviselői mellett fontos szerepet kaptak a különböző társadalmi szervezetek is, mint például a Greenpeace. A rendezvényen a résztvevők tájékozódtak, illetve eszmét cseréltek a térség biztonságot érintő legfontosabb kérdéseiről: a társadalom tájékoztatásáról és az átláthatóságról az atomenergia alkalmazását érintő ügyekben; a stressz-tesztet követő akciótervek végrehajtásának felülvizsgálatáról; az Európai Unió terveiről a nukleáris energia alkalmazásával kapcsolatos követelmények módosításával kapcsolatban; a létesítmények leszereléséről; a radioaktív hulladékok kezelése és a baleset-elhárítás kérdéseiről.


A konferencia résztvevőinek véleményét összegezve megállapítható, hogy egyre fontosabb szerepe van és lesz a tájékoztatásnak, az Európai Unió kiemelten figyeli a függetlenséggel összefüggő követelmények teljesülését és a szükséges függetlenség feltételeinek meglétét.

A stressz-tesztet követően az Unióban a tematikus felülvizsgálatoké lesz a főszerep. Az aktuális tervek szerint hatévente kerül sor ezekre. 2017-re tervezik az első felülvizsgálatot, amelynek fő témája az öregedéskezelés lesz. Ez utóbbiról a konferenciát követően az ENSREG 30. ülésén született döntés, ahol lehetséges témaként az időszakos biztonsági felülvizsgálat és a külső kockázati tényezők versenyeztek az öregedéskezeléssel.Facebook megosztás