ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Összhangot teremteni a stratégia, a megvalósítás és a szakemberek között

2014.11.04
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség október végén ötnapos konferenciát tartott Bécsben a nukleáris biztosítéki ellenőrzésben érintett hatóságok, kutatóintézetek és a nukleáris létesítmények üzemeltetői számára. A stratégia, a megvalósítás, a szakemberek, a technológiák és a felszerelések, a koncepciók és az elméleti megközelítések, a detektálás, az elemzési módszerek, valamint a képzés rendszerszemléletű összekapcsolása és összehangolása fő témaként szerepelt a rendezvényen. Az Országos Atomenergia Hivatal részéről Vincze Árpád főosztályvezető, valamint Stefánka Zsolt osztályvezető vett részt a konferencián, ahol három előadást is tartottak.


A „stratégia, a megvalósítás és a megvalósításon dolgozó emberek összehangolása minden szervezetnél meghatározó a sikeresség vagy sikertelenség szempontjából. Ezek összhangja határozza meg, hogy ki lesz képes elérni a céljait. Mindezek alól a NAÜ sem kivétel.” – mondta megnyitóbeszédében Tero Varjoranta, a NAÜ főigazgató-helyettese, biztosítéki osztályának vezetője.

Vincze Árpád „Nukleáris biztosítéki oktatási anyagok kidolgozása létesítmények felső vezetése és dolgozói részére”, valamint „A NAÜ állami szintű nukleáris biztosítéki rendszerében alkalmazott faktorok hatása a fegyvertisztaságú hasadó anyagok előállítását lehetővé tevő potenciális folyamatok elemzésének eredményére” címmel tartott előadást, Stefánka Zsolt a magyar nukleáris létesítmények nukleáris biztosítéki kultúrájának értékelésére alkalmazott hatósági módszereket mutatta be.

A nemzetközi szimpózium lehetőséget teremtett, hogy a szakemberek áttekintsék a nukleáris biztosítéki ellenőrzési rendszert érintő jelenlegi és jövőbeni kihívásokat, és hogy széles körben megbeszéléseket folytassanak a kapcsolódó aktuális nemzetközi kérdésekről.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, illetve a szimpóziumnak is otthont adó ENSZ-székházban poszter-kiállításra is sor került: az OAH szakemberei a NAÜ felkérésére a magyar poszternél előadás keretében ismertették a 23 éve tartó nemzeti támogató program legfontosabb területeit és az azokhoz kapcsolódó eredményeket.

Az OAH tudományos támogató intézményei közül az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának, valamint a BME Nukleáris Technikai Intézetének munkatársai vettek részt a konferencián, akik műszerbemutatót és előadásokat tartottak a rendezvényen.Facebook megosztás