ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

OECD NEA munkacsoportülés az OAH-ban

2022.05.02
OECD NEA munkacsoportülés OECD NEA munkacsoportülés

Az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében 2022. április 25-28. között került megrendezésre a Nukleáris Energia Ügynökség (OECD NEA) Üzemeltetési Tapasztalatok Munkacsoportjának workshopja illetve tavaszi ülése, amelynek fókuszában az atomerőművek üzemeltetési tapasztalatának hasznosítására kialakított tagállami programok voltak.


A magas színvonalon elkészített és végrehajtott üzemeltetésitapasztalat-hasznosítási program a nukleáris biztonság egyik sarokköve és lehetővé teszi a nukleáris biztonság folyamatos fejlesztését a felgyűlt tapasztalatok megosztásán keresztül. Az üzemeltetési tapasztalatokkal kapcsolatos nemzetközi együttműködés hosszú múltra tekint vissza, és több szervezet, mint például az OECD NEA és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számára alapvető fontossággal bír. Ma már a legtöbb ország rendelkezik ilyen programmal, és a nukleáris közösség jelentős erőfeszítéseket tett a területen történő előrelépés érdekében, mindazonáltal folyamatosan fejleszteni, javítani szükséges a munkamódszereket.

A workshopon részt vevők a három nap alatt tapasztalatot cseréltek arról, hogy miként ellenőrzik az országaikban működő atomerőművek engedélyesei által kidolgozott üzemeltetésitapasztalat-hasznosítási programokat. Több szó esett az egyes országok által használt adatbázisok felépítéséről és fejlesztéséről, de főbb téma volt a külső forrásból származó tapasztalatok felhasználásának módja is.

A résztvevők számára hazai és nemzetközi szervezetek tartottak a workshop témájához szorosan kapcsolódó előadásokat. Személyes előadást tartottak a HungaroControl képviselői a légiirányításban használt saját tapasztalathasznosítási rendszerük működéséről, a Paksi Atomerőmű képviselője a belső és külső üzemeltetési tapasztalatok hasznosításának folyamatáról, illetve kihívásairól, illetve a NAÜ képviselője az ügynökség által használt módszerekről. Emellett virtuális előadást tartott a spanyol (CSN) és az amerikai hatóság (US NRC) képviselője az általuk használt metódusokról.

A cél az volt, hogy a résztvevők tanuljanak egymástól és megtalálják a munkafolyamatok fejlesztésére vonatkozó jó gyakorlatokat, melyek eredményét a hét során a munkacsoportok által elkészített dokumentumokban foglalták össze. A szervezők sikeresnek tartották a workshopot, a résztvevők végig aktívak, és szakmailag jól felkészültek voltak.

A workshop után tartotta meg a munkacsoport a pandémia kezdete óta első személyes ülését. Az ülés elején a jelenlegi elnök tájékoztatást tartott az előző ülés óta történtekről, illetve áttekintette a jövőbeni feladatokat. Az OECD NEA képviselője ezután ismertette a munkacsoportok átalakulásának terveit, illetve azt, hogy a jelenlegi munkacsoport milyen formában látja majd el a feladatait. A következő ülés idén októberben kerül megrendezésre Bécsben.Facebook megosztás