ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

OSART-misszió keretében átfogó biztonsági ellenőrzést hajtott végre a NAÜ a Paksi Atomerőműben

2014.11.17

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Üzemeltetés Biztonságát Vizsgáló Csoportja (OSART) független nemzetközi szakértők bevonásával világította át a Paksi Atomerőmű működését és üzemeltetését. A vizsgálat lebonyolítására még tavaly kérte fel a NAÜ-t az Országos Atomenergia Hivatal. Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese a közel háromhetes misszió lezárásakor kiemelte, hogy a Paksi Atomerőmű magas biztonsági szinten működik, mindemellett felhívta a figyelmet arra, hogy a missziót követően elkészülő jelentésben foglalt javaslatokat meg kell fogadni, az észrevételeket pedig alaposan át kell tanulmányozni.


„A Paksi Atomerőmű biztonsági mutatói az elmúlt évtizedekben javultak, e folyamat egyik legfontosabb összetevője pedig az állandó belső kontroll és fejlesztési akarat.” – tette hozzá Hullán Szabolcs.

Pierre Gest, a misszió vezetője aláhúzta, hogy kizárólag a NAÜ biztonsági előírásainak betartását vizsgálták, a létesítmény tervezési, illetve hatósági szempontból történő ellenőrzése nem volt feladatuk. A NAÜ minden vizsgálat során a saját biztonsági irányelvei alapján ellenőrzi az atomerőművekben alkalmazott eljárásokat, követelményeket, és ennek alapján fogalmazza meg javaslatait.

A nukleáris iparág kiforrott technológiát alkalmaz, s a kiemelkedő biztonsági kultúra révén nem jelent más iparágaknál nagyobb kockázatot, legyen szó akár az üzemeltetésről, akár a kiégett fűtőelemek kezeléséről, szállításáról, mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. „A biztonság záloga a folyamatos fejlesztés, ennek része a külső, független szakértői vizsgálatok eredményeinek alapos elemzése, az állandó hatósági ellenőrzés és a biztonsági színvonal emeléséhez szükséges lépések megtétele.” – hangsúlyozta a vezérigazgató.Facebook megosztás