ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

NAÜ ellenőrök képzése Magyarországon

2017.04.04

2017. március 27-31. között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreinek Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti képzésére került sor a hazai Támogató Program keretében Magyarországon.


Magyarország rendszeres és hatékony támogatást nyújt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztosítéki rendszerének fenntartásához és fejlesztéséhez, alapvetően a következő három területen: támogatás a NAÜ képzési tevékenységéhez; támogatás új műszerek, berendezések teszteléséhez; támogatás berendezések és technológiák kifejlesztésében. A hazánk által nyújtott biztosítéki támogató programot az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztálya koordinálja.

A Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti ellenőrzés annak megerősítésére irányul, hogy az adott országban nem folyik olyan nukleáris üzemanyagciklussal összefüggő tevékenység, amelyet a NAÜ számára nem jelentettek (nem deklarált). A tizenegy résztvevő képzését a NAÜ négy instruktora, az OAH részéről a főosztály négy munkatársa és a nukleáris anyaggal rendelkező szervezetek operátorai segítették.

Az ellenőrök az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban, az Izotóp Intézet Kft-nél, a Radanal Kft-nél és a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. Mecseki Környezetvédelmi Bázisán gyakoroltak különböző ellenőrzési helyzeteket és feladatokat. A képzés utolsó két napján a résztvevők összefoglalták tapasztalataikat és a tanulságokat.Facebook megosztás