ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Megjelent a ruténium-szennyeződéssel foglalkozó bizottsági jelentés

2017.12.11

A Roszatom korábban bejelentette, hogy tudományos vizsgálóbizottságot állít fel a ruténium-szennyeződés lehetséges forrásának felderítésére. A bizottság november 29-től december 1-ig kiegészítő ellenőrzést végezett a majaki komplexumban, valamint a szakemberek újra elemezték a mérőállomások eredményeit. 2017. december 8-án közzétett összefoglalójukban megállapították, hogy a majaki létesítményben nem történt kibocsátás, a ruténiumszennyeződés forrására vonatkozóan pedig elképzelhetőnek tartják, hogy a légkörbe belépett, és ott megsemmisülő műhold, vagy egyes berendezései tartalmazhattak ruténium 106-os izotópot.


Az eredményeket összegezve hangsúlyozták, hogy a majaki mérések nem mutattak határérték feletti ruténiumkoncentrációt, illetve a majaki létesítményben szabálytalanságot nem tártak fel. A bizottság tagjai egyetértettek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azon álláspontjával, hogy a kibocsátás nem köthető nukleáris tevékenységhez, valamint kiemelték, hogy Majakban „tiszta” ruténium 106 izotópot nem termelnek.

Dél-Urálban és Kelet-Európában is hasonló mértékű volt a talajfelszín szennyeződése, amely több ezer kilométernyi területet ölel át: erre alapozva feltételezték, hogy egy megsemmisülő műhold okozhatta a szennyezést.

A jelentés összefoglalóját orosz nyelven itt érheti el.

2017.10.09-i hírünk:
Nincs egészségügyi kockázata a légkörben mért ruténiumnak
2017.10.17-i hírünk:
Csökkenő Ru-106-koncentráció, nem volt egészségügyi kockázat
2017.11.23-i hírünk:
Reagálás a sajtóban megjelent, ruténium-ügyhöz kapcsolódó hírekreFacebook megosztás