ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Ünnepi ülés és megújított biztonsági ajánlások: 15 éves a WENRA

2014.10.09
Forrás: WENRA Forrás: WENRA

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 58. közgyűléséhez kapcsolódóan ünnepi ülést tartott a WENRA (nyugat-európai nukleáris hatóságok szervezete) Bécsben, megalapításának 15. évfordulója alkalmából. A találkozón az 1999 óta a nukleáris biztonság terén elért eredmények ismertetése mellett bemutatták az atomerőművekre vonatkozó, megújított biztonsági ajánlásokat (referenciaszinteket), amelyeknél a fukusimai tapasztalatokat is hasznosították.


A 17 tagországot, köztük Magyarországot is tömörítő WENRA egyik legfontosabb célkitűzése, hogy összehangoltan fejlesszen a nukleáris biztonsági ajánlásokat. A 2006-ban megfogalmazott követelményeket, ún. referenciaszinteket 2007-ben és 2008-ban frissítették. A 2014-es felülvizsgálat során az EU stressz-tesztek eredményeit hasznosítva építették be a fukusimai tapasztalatokat a legújabb ajánlásokba.  

Fontos, hogy különleges, nagy kihívást jelentő körülmények között is helytálljanak az atomerőművek és a kezelő személyzet, a helyzetet megfelelően kezelve megakadályozzák az egészségre káros mértéket meghaladó radioaktív kibocsátást. Képesnek kell lenniük arra, hogy adott esetben megelőzzék a balesetek kezelhetetlenné válását.

A WENRA által tett ajánlásoknak különös súlyt ad, hogy ezek beépítését a nemzeti szabályozásba az Európai Unió kötelezővé teszi tagországai számára.Facebook megosztás