ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nukleáris anyagok és létesítmények védettségéről szóló konferencia Bécsben

2017.11.17

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében, mintegy 800, különböző területről érkező (kormányok, hatóságok, nukleáris létesítmények, egyetemek, civil szféra) szakember részvételével 2017. október 13-17. között zajló rendezvényen Stefánka Zsolt, az OAH osztályvezetője is előadást tartott, ismertetve a NAÜ 2017-ben lezajlott, magyarországi nukleáris védettségi tanácsadó missziójának (IPPAS) tapasztalatait.


A NAÜ tagállamai jelentős erőfeszítéseket tesznek a nukleáris anyagok és létesítmények védelme, a jogtalan eltulajdonítás és szabotázs megelőzése érdekében. A konferencia lehetőséget teremtett a jogi szabályozásról szóló eszmecserére, a tapasztalatok megosztására, a tanulságok értékelésére, valamint az aktuális kihívások megvitatására, érintve a felhasználás, tárolás és szállítás területeit.

Megnyitóbeszédében Juan Carlos Lentijo, a NAÜ főigazgató-helyettese kiemelte: a nukleáris anyagok és létesítmények fizikai védelme a nukleáris védettségi rendszer szerves részét képezi. „Az országoknak biztosítaniuk kell minden nukleáris és más radioaktív anyag védettségét és ellenőrzését összhangban a nemzeti és nemzetközi követelményekkel.” Az Ügynökség szerepe az, hogy támogassa a tagállamokat ennek teljesítésében – tette hozzá Lentijo.

További információt a rendezvényről angol nyelven ide kattintva érhet el.

A 2017-es magyarországi IPPAS-misszióról innen érheti el korábbi hírünket.Facebook megosztás