ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi Sugárvédelmi konferencia Magyarországon

2022.06.15
IRPA konferencia IRPA konferencia

Európa legnagyobb sugárvédelmi témájú konferenciáját tartották május 30. és június 3. között a Budapest Kongresszusi Központban, „6th European Congress on Radiation Protection – Radiation Protection for Everyone” címmel.


A rendezvény megnyitóján beszédet mondott többek között Petrányi János a konferencia elnöke, Bernard LeGuen az IRPA (International Radiation Protection Association) elnöke, Miroslav Pinak, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Sugárvédelmi és monitoring osztályának vezetõje, Werner Rühm, a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság (International Commission on Radiological Protection) elnöke, Franz Josef Maringer, az osztrák sugárvédelmi társaság elnöke, Pesznyák Csilla, a magyar sugárvédelmi társaság (ELFT Sugárvédelmi Szakosztály) elnöke mellett Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke is. A felszólalások közös eleme volt a sugárvédelem fontosságára való figyelemfelhívás, valamint annak hangsúlyozása, hogy mennyire fontos az a lehetõség, amelyet a konferencia biztosít a különbözõ szakterületeken dolgozó sugárvédelmi szakemberek tapasztalatcseréjére. A sugárvédelemhez kapcsolódó újdonságok megosztása egyaránt fontos a sugárterápiával, nukleáris medicinával, atomerõmûvek és radioaktívhulladék-tárolók üzemeltetésével, építésével vagy éppen ûrdozimetriával foglalkozó szakemberek számára.

A négyévente megrendezésre kerülõ európai IRPA kongresszuson közel négyszázötven kutató osztotta meg legújabb eredményeit 14 különbözõ témában. A tradicionális sugárvédelmi elõadások mellett a konferencia külön szekcióban foglalkozott az oktatással és képzéssel, a radioaktív hulladékok kezelésével, a sugárvédelemhez kapcsolódó etikai kérdésekkel, valamint a nem ionizáló sugárzások – például az 5G hálózatok – kockázatával, egészségi hatásaival. Az Országos Atomenergia Hivatal a rendezvény sikeres lebonyolításában is nagy szerepet vállalt, többek között Rétfalvi Eszter hatósági igazgató és Katona Tünde tartottak elõadást a magyar sugárvédelmi hatósági rendszerrõl, Stefánka Zsolt fõosztályvezetõ pedig szekcióelnöki feladatot látott el. Katona Tünde az ELFT Sugárvédelmi Szakosztálya vezetõségi tagjaként a szervezési feladatokban is részt vállalt, így a tudományos bizottság munkájában, és a fiatal kutatók versenyének értékelésében. Az ötnapos rendezvényen szóbeli és poszter elõadások, kerekasztalbeszélgetés, szakmai kirándulások, az ipari partnerek kiállításai és számos kísérõrendezvény színesítette a programot.Facebook megosztás