ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

2016.11.21

2016. november 15-én és 16-án országos törzsvezetési gyakorlatot hajtottak végre az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszerben (ONER) közreműködő központi, ágazati, területi és helyi szervek, amelynek előkészítéséért a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és az Országos Atomenergia Hivatal volt a felelős. A gyakorlat fő célkitűzése a feltételezett nukleáris baleset bekövetkezése utáni késői fázis (a radioaktív anyagok környezeti kibocsátását követő időszak) során szükséges feladatok begyakorlása volt.


A gyakorlat két fázisra tagolódott. Az I. fázist (2016. november 15.) a Paksi Atomerőműben bekövetkező nukleáris veszélyhelyzet első 8 órája jelentette, mely a korai időszaknak felelt meg. Ebben a gyakorlatrészben a Paksi Atomerőmű és az OAH Baleset-elhárítási Szervezetei vettek részt. A 2016. november 16-i II. fázis az I. fázist egy 72 órás időugrással követte, melyben az ONER többi szerve is részt vett. Ekkor kerültek gyakorlásra az említett késői időszaki feladatok, azaz a feltételezetten szennyezett terültek pontosítása helyszíni mérések alapján, a korai időszakban meghozott óvintézkedések (például elzárkózás, kimenekítés) felülvizsgálata, valamint a késői időszakra jellemző (hosszú távú áttelepítések, az élelmiszerlánccal kapcsolatos és egyéb mezőgazdasági) óvintézkedések meghozatala.

A gyakorlatról a résztvevő szervezetek értékelései alapján elkészített összefoglaló, értékelő jelentés fog készülni, melyben a jó gyakorlatok mellett az esetleges hiányosságok felszámolása érdekében javító intézkedéseket határoznak meg. A nukleárisbaleset-elhárítási tevékenység rendszeres gyakorlása lehetőséget biztosít javító és fejlesztési jellegű intézkedések végrehajtására, valamint elősegíti, hogy tényleges veszélyhelyzetben minden résztvevő ismerje és gördülékenyen lássa el a feladatait.Facebook megosztás