ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

IPPAS missziók tapasztalatait összegző szemináriumot tartott a NAÜ

2013.12.09
NAÜ szeminárium NAÜ szeminárium

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által első ízben szervezett szakmai rendezvényen a NAÜ Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálata (IPPAS) által végzett 61 misszió során azonosított jó gyakorlatokat és legfontosabb tanulságokat tekintették át a résztvevők. Hazánk nemzetközi felülvizsgálata 2013 júniusában sikerrel zárult le, amelynek alapos előkészítettségét példaként emelték ki a szakmai rendezvényen.


Közel ötven ország részvételével 2013. december 4-5-én Párizsban került sor az IPPAS missziók tapasztalatait összegző, NAÜ által szervezett szemináriumra. Az ülést Vincent Mazauric, a francia Ökológiai, Fenntartható Fejlődés és Energiaügyi Minisztérium főtitkára nyitotta meg, hangsúlyozva a missziók jelentőségét országa számára.

A NAÜ képviseletében Denis Flory főigazgató-helyettes köszöntötte a szeminárium résztvevőit. Beszédében aláhúzta: az eddig lezajlott 61 misszió tapasztalatainak a feldolgozása, valamint a főbb eredményeknek, a jó gyakorlatoknak az érintett államok által történő megosztása alapvető jelentőségű a nemzetközi bizalom erősítése szempontjából. A főigazgató-helyettes felhívta a figyelmet a Magyarország által elnökölt NAÜ nukleáris védettségi konferencia sikerére, amely során a részt vevő tagállamok egyhangúan kiemelték a NAÜ IPPAS (International Physical Protection Advisory Service) missziók jelentőségét a globális védettségi rendszer erősítésében.

A szemináriumra a nemzeti hatóságok mellett meghívást kaptak a létesítmények képviselői is, így hazánk részéről részt vett a rendezvényen Gajdos Ferenc a Budapesti Kutatóreaktor, valamint Pesztericz Roland a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) képviseletében.

Vincze Árpád, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője a 2013 júniusában lezárult hazai IPPAS misszió eredményeiről, a tapasztalatokról és a felülvizsgálat által megfogalmazott ajánlások, javaslatok kezelésének tervéről tartott előadást. A beszámoló kapcsán a résztvevők nagyra értékelték a magyarországi misszió előkészítésének színvonalát: a felülvizsgálat előtt a NAÜ részére átadott információ-csomag más országok számára is modellként szolgált (például az USA-ban 2013 végén zajlott misszió előkészítésénél). Emellett előremutatónak ítélték azt a tervünket is, amely szerint a felülvizsgálat eredményeiről szóló hivatalos jelentés hatósági rendszerre vonatkozó részét és az azzal kapcsolatos akciótervet nyilvánosságra hozzuk majd.Facebook megosztás