ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Sikeresen Oroszországba szállították a 2003 áprilisában megsérült fűtőelemeket

2014.08.14

Augusztus közepén teljes biztonságban megérkezett Oroszországba az a fűtőelem-szállítmány, amely a 2003 áprilisában a Paksi Atomerőműben üzemanyag-tisztítás közben megsérült fűtőelemeket tartalmazta.


A szállítást egy évtizedes előkészítés előzte meg több hazai és külföldi szervezet (tervezők, szakértők, hatóságok, szakhatóságok, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Belügyminisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, stb.) összehangolt munkájával.

A szállítás előkészítéséhez és sikeres végrehajtásához az Országos Atomenergia Hivatal is hozzájárult. A sérült fűtőelemek betokozása szigorú biztonsági és biztosítéki hatósági engedélyezés és ellenőrzés, valamint jelentős nemzetközi felügyelet mellett zajlott. Később a szállításra való felkészítés, majd a szállítás követelt jelentős figyelmet a hatóságtól.

Az OAH hatósági feladata az atomenergia kizárólag békés célra való, biztonságos és védett alkalmazásának felügyelete. A kiégett nukleáris üzemanyag szállítása mind a három területen szigorúhatósági felügyeletet igényel.

Az OAH egyeztette az Ukrán és az Orosz nukleáris hatósággal az összes szükséges biztonsági engedély meglétét. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal szakhatóságaként az OAH részt vett a nukleáris anyag exportjának engedélyezésében, beszerezte a szükséges kormánygaranciákat.

Az OAH engedélyezte és ellenőrizte, hogy a szállítókonténer alkalmas-e a biztonságos szállításra, azaz a konténer megfelelő sugárvédelmet biztosít, nem engedi kikerülni a radioaktív anyagokat, nem indulhat benne el a láncreakció és képes elvonni a kiégett nukleáris üzemanyagban fejlődő hőt, és mindezt nemcsak normál állapotban, hanem feltételezett baleseti helyzetben is.

Az OAH engedélyezte a szállítás veszélyhelyzeti-intézkedési tervét, amely a normálistól eltérő helyzetekben követendő intézkedéseket határozza meg. A védettség területén az OAH, más szervezetekkel közösen meghatározta azt a fenyegetést, ami ellen a szállítmány fizikai védelmét biztosítani kell, majd az ORFK szakhatósági támogatásával engedélyezte a fizikai védelmi tervet és ellenőrizte az abban leírt intézkedések végrehajtását.Facebook megosztás