ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Az OAH megtartotta évindító sajtótájékoztatóját

2020.01.24
Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, valamint Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes áttekintést adott a tavalyi év legfontosabb eredményeiről, történéseiről, valamint az idei évre várt jelentősebb eseményekről. Kiemelten foglalkoztak a Paksi Atomerőmű működésével, az új atomerőművi blokkok engedélyezésével, továbbá a nagyaktivitású radioaktívhulladékok végleges elhelyezéséhez kapcsolódó tevékenységekkel.


Fichtinger Gyula előadásában kiemelte: az atomenergia alkalmazása biztonságosan zajlott 2019-ben Magyarországon, a hazai nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók biztonságosan üzemeltek. A hivatalnak mintegy négyezer engedélyese van, a felügyeleti tevékenység volumenét jól mutatja, hogy tavaly több mint másfélezer ellenőrzést végzett az OAH. 2019-ben összesen 27 jelentésköteles esemény történt: 18 nukleáris biztonsági és 1 fizikai védelemhez, továbbá 8 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált ki az OAH. A főigazgató jelezte, hogy az OAH számára egyre nagyobb feladatot jelent a nemzetközi feladatok ellátása, számos esetben szervezett a hivatal munkacsoportüléseket, konferenciákat, képzéseket Budapesten, továbbá a bővülő hatósági feladatok miatt az OAH szakemberei is egyre több nemzetközi munkacsoportban vesznek részt. Kiemelt figyelmet fordít a hivatal az új atomerőművi blokkokhoz kötődő nemzetközi kapcsolatokra, amely nem csak a munkacsoport tagságokat érinti, hanem a kétoldalú kapcsolatokat is: szoros az együttműködés a finn, az orosz, a belorusz és a török hatósággal. Tavaly Magyarország NAÜ-kormányzótanácsi tag lett, amely a következő két évben több feladatot jelent az OAH számára, egyúttal lehetőséget biztosít hazánknak, hogy a legmagasabb szinten közvetlenül és aktívan részt vegyen a NAÜ munkájában és döntéshozatali mechanizmusában.

Hullán Szabolcs a Paksi Atomerőmű leterheléseiről szólva hangsúlyozta: azok többsége berendezés-meghibásodás (pl. generátor) miatti javítás volt, a nukleáris biztonságra nem volt hatással. A főigazgató-helyettes elmondta: az új blokkokhoz kapcsolódóan tavaly egy építési engedélyt adott ki egy százfős konyhára az OAH, a hivatal felkészült a legnagyobb és legbonyolultabb engedélykérelem, a létesítési engedélykérelem befogadására, amelyre várhatóan idén nyáron kerül sor. A nagyaktivitású radioaktívhulladékok elhelyezésével kapcsolatban Hullán Szabolcs ismertette a hatósági engedélyezés menetét: a kutatási keretprogramot az OAH 2019-ben hagyta jóvá, ezt követően az RHK Kft-nek három kutatási fázishoz kapcsolódóan kell engedélykérelmet benyújtania. A végleges tároló átadására legkorábban a 2060-as években kerülhet sor, amennyiben a Bodai Agyagkő Formáció alkalmas egy ilyen létesítmény befogadására.


Újságírói kérdésre válaszolva a főigazgató elmondta: több mint 1300 személy kapott nem tervezetten sugárterhelést, amely a gyakorlatban azt jelentette: a határátkelésnél a teherautókat röntgenberendezéssel átvilágítják, hogy a hatóságok ellenőrizzék, tényleg a szállítási dokumentumokban szereplő rakományról van szó. Az átvilágítás a raktérben bujkáló embereket is kimutatja, ők kapnak ilyenkor nem tervezett sugárterhelést, amely egyébként nem okozott senkinél sem egészségkárosodást.

A Paks II. Zrt-nek adott engedélyekre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban Hullán Szabolcs elmondta, hogy az OAH eddig két létesítményszíntű engedélyt adott ki (telephely-vizsgálati és értékelési, majd a telephely engedélyt). Ezen kívül három építési engedély felvonulási épületekre vonatkozott.

A sajtótájékoztatóra készített előadást és sajtó-összefoglalót itt érheti el.Facebook megosztás