ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2024.05.23
NAÜ-összefoglaló NAÜ-összefoglaló

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) április folyamán több alkalommal számolt be a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) közelében tüzérségi akcióról, drón észlelésekről, valamint májusban rakéta támadásokról. Nukleáris biztonsági szempontból fontos kiemelni, hogy az atomerőmű épülete nem károsodott, a blokkjai úgynevezett hideg leállított állapotban vannak (a ZNPP jelenleg nem termel áramot, a blokkok hűtéséhez minimális hűtővízmennyiség elegendő). Az Ukrajnában található többi atomerőmű személyzete az elmúlt időszakban kiadott légiriadók ellenére is folyamatosan fenntartja a nukleáris biztonságot és védelmet a létesítményeikben.


Április közepén a ZNPP szakemberei a korábbi terveknek megfelelően a hatodik reaktort is hideg leállásba helyezték, így a reaktorok hűtése és ezáltal nukleáris biztonsága minimális hűtővízmennyiséggel is fenntartható.

2024. április 25-én a NAÜ-t dróntámadásról értesítették, amely kifejezetten a ZNPP oktatóépületét célozta, azonban a támadás nem okozott kárt az épületben.

2024. május 10-én a NAÜ-megfigyelők a hűtőtó felett észlelt drónok miatt elrendelt légiriadóról jelentettek. A következő napon szintén légiriadóra került sor, ezért elhalasztották a NAÜ-megfigyelők telephely-körbejárását.Facebook megosztás