ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Zajlik a Joint Convention 7. felülvizsgálati értekezlete

2022.06.29
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

2022. június 27. és július 8. között Bécsben kerül sor a kiégett fűtőelemek kezelésének biztonságáról és a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról szóló közös egyezmény (Joint Convention) részes államainak hetedik felülvizsgálati értekezletére.


Az egyezmény részes országai háromévenként felülvizsgálati értekezletet tartanak, amelyen beszámolnak az előző értekezlet óta eltelt időben történt változásokról, illetve a hazai gyakorlatról. A részes országok a felülvizsgálati értekezletet megelőzően nemzeti jelentést nyújtanak be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, majd írásbeli kérdéseket intéznek egymáshoz. A jelentés benyújtását követő fejleményeket a felülvizsgálati értekezleten előadás keretében ismertetik. A 7. felülvizsgálati értekezletet eredetileg 2021-ben tartották volna, amelyet a koronavírus járvány következtében 2022-re halasztottak.

A két hét folyamán a részes államok bemutatják és megvitatják nemzeti jelentéseiket, hogy konstruktív véleménycserén keresztül tanulhassanak egymástól a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésével kapcsolatos biztonsági kérdésekről, és ezáltal hozzájáruljanak a magas szintű biztonság eléréséhez és fenntartásához.

A magyar nemzeti jelentés vitájára a felülvizsgálati értekezlet első napján került sor. Magyarországot az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, Kádár Andrea Beatrix által vezetett delegáció képviselte. A delegációban képviseltette magát a Technológiai és Ipari Minisztérium, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft., az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., valamint a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. A nemzeti jelentés, a magyar előadás, illetve a kérdésekre adott válaszok alapján a felülvizsgálati értekezlet megállapította, hogy a magyar gyakorlat megfelel az egyezményben megfogalmazott követelményeknek. Külön elismerték a magyar intézmények folyamatos erőfeszítéseit a lakossági tájékoztatás és a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló biztonságnövelő terveinek kidolgozása területén.

A NAÜ kapcsolódó híre itt érhető el. A magyar országjelentés itt olvasható (magyar) (angol).

A jelentéssel kapcsolatban feltett kérdéseket és válaszokat (angolul) innen töltheti le.

A magyar előadást itt érheti el.Facebook megosztás