ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Üzemlátogatásokon vettek részt az OAH új munkatársai

2015.03.16

Az Országos Atomenergia Hivatal megkezdte az újonnan felvett felügyelők képzését, amelynek részeként az új munkatársak ellátogattak több hazai nukleáris létesítménybe. Megtekintették a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja által üzemeltetett Budapesti Kutatóreaktort, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oktatóreaktorát, továbbá a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolót és a Bátaapátiban található Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót.


Az OAH új munkatársai megismerkedhettek az Oktatóreaktor 1971 óta íródó történetével, a reaktor főbb műszaki paramétereivel, rövid látogatást tettek a létesítmény fontosabb helyiségeibe – a vezérlőterembe, a radiokémiai laboratóriumba – és a reaktor átlátszó, műanyag tetején keresztül láthatták a Cserenkov-sugárzást (töltött részecskék által keltett kékes színű fényjelenség).

A Budapesti Kutatóreaktorban megtekintették a karbantartás alatt álló reaktort, majd a forrókamrákat. Az irányítóteremben megismerkedtek a szabályozási technikával, a biztonságnövelő intézkedések és az utóbbi években lezajlott fűtőelemcsere hatásaival.

A Bátaapátiban található Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolónál a munkatársak megismerkedhettek a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok felszín alatti elhelyezésének jelenlegi koncepciójával, a telephely rövid múltjával, a hosszú távú tervekkel, valamint a lakossági tájékoztatás módszereivel. A technológiai épületben – a helyi dozimetriai szolgálat segítségével – bejárták a Mórágyi-rög gránittömbjébe fúrt tárolókamrákat, láthatták a telephely sugárvédelmi rendszerének vezérlőtermét, valamint a biztonságos munkavégzést biztosító berendezéseket és védőeszközöket.

Az OAH új munkatársai a legtöbb kérdést a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló látogatásakor tették fel, a tároló ugyanis a legkülönbözőbb nem atomerőművi eredetű radioaktív hulladékokat (oktatásból, kutatásból, orvosi felhasználásból származó műszereket, sugárforrásokat és nukleáris anyagokat) fogadja be.

A látogatások során az OAH új munkatársai első kézből, mérnöki és tudományos szempontból kaptak értékes információkat a reaktorok és a hulladéktárolók működéséről, amelyeket munkájuk során hasznosítanak majd.Facebook megosztás