ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.03.17
Forrás: pixabay Forrás: pixabay

Az elmúlt hetekben számos hírben foglalkoztunk az ukrán létesítmények folyamatosan változó helyzetével, mivel a közvetlen közelükben zajló harci cselekmények, illetve a létesítményeket ért támadások úgy nemzetközileg, mint a hazai lakosság körében is aggodalmat okoztak. Összefoglalónkban röviden áttekintjük a létesítmények aktuális helyzetét és a legfontosabb információkat. Ami hazánk szempontjából kiemelten fontos, hogy az Ukrajnában jelenleg működő nukleáris létesítmények mindegyike több mint 300 km-re van, közülük a legnagyobb Zaporizzsjai Atomerőmű több mint 900 km-re fekszik a magyar határtól. A nagy távolság miatt egy esetleg bekövetkező veszélyhelyzet esetén sem várható olyan esemény, amely lakosságvédelmi intézkedéseket indokolna Magyarország területén. Az ukrán nukleáris hatóság tájékoztatása szerint az országban található négy atomerőmű 15 blokkja közül 8 működik, a sugárzási szint az összes atomerőmű körül normális.


Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan követi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kiadott hivatalos információkat az ukrán atomerőművek nukleáris biztonsági helyzetéről és folyamatosan figyeli a gyorsértesítési rendszeren keresztül érkező értesítéseket, információkat, és tájékoztatást ad.

Csernobili Atomerőmű

Csernobilban az 1986-ban balesetet szenvedett reaktoron kívül, három már leszerelés alatt álló RBMK típusú reaktor blokk található. Az utolsó reaktorblokkot 2000-ben állították le. A nukleáris üzemanyagot ezekből már kitárolták és a telephelyen található átmeneti tárolókban helyezték el. A hűtést is biztosító áramellátást március 9-től ideiglenesen dízelgenerátorokkal biztosították, a jelenlegi információk szerint részben sikerült helyreállítani a hálózatról történő árambetáplálást. Mindemellett fontos információ (amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is megosztott), hogy a reaktorok leállítása óta eltelt hosszú idő miatt a kiégettfűtőelem-tároló medence hőterhelése és a medencében lévő hűtővíz mennyisége elegendő a hosszú távú hőelvonás fenntartásához elektromos betáplálás nélkül. A létesítményt jelenleg az orosz fegyveres erők felügyelik, a működtetést az ukrán személyzet végzi. A NAÜ szerint biztonsági kockázatot jelent, hogy a személyzet váltása nincs megoldva és nincs biztosítva a megfelelő pihenőidő.

A kommunikáció a létesítménnyel nehézkes, az üzemeltető telefonon tájékoztatja az ukrán hatóságot az eseményekről. A sugárzási mérések adatai nem elérhetőek a létesítményben. A nemzetközi biztosítéki rendszer keretében nem érkeznek meg az információk a NAÜ-höz.

Zaporizzsjai Atomerőmű

Az atomerőmű közvetlen környezetében harcok zajlottak, a Zaporizzsjai Atomerőmű melléképülete is kapott találatot. A képzési épületben keletkező tüzet eloltották, az atomerőmű főépülete nem sérült, radioaktív anyag nem jutott ki a környezetbe, illetve a sugárzásmérő berendezések is rendben működnek. Ugyanakkor a károk elhárítása az 1. és a 6. blokkhoz tartozó rendszerekben most is folyik. Illetve az erőmű telephelyén fel nem robbant lőszerek begyűjtése és hatástalanítási is folyamatban van. A létesítményt jelenleg az orosz fegyveres erők felügyelik. A Roszatom főigazgatója március 12-én elismerte, hogy a cég szakemberei jelen vannak az erőmű területén.

Harkivi kutatólétesítmény

Harkiv városában bombatámadásban megrongálódott egy egészségügyi és ipari felhasználásra radioizotópokat előállító új nukleáris kutatólétesítmény. Mivel a létesítményben a nukleáris anyag mindig szubkritikus, a radioaktív anyag készlete pedig nagyon alacsony, a NAÜ értékelése megerősítette, hogy a bejelentett károknak nem lehetett volna radiológiai következménye. Az ukrán nukleáris hatóság tájékoztatása szerint az incidens nem okozott sugárzásiszint-emelkedést a helyszínen.

A NAÜ folyamatosan nyomon követi az Ukrajnában található nukleáris létesítményeket érintő helyzet alakulását, különös tekintettel a biztonságos működésüket garantáló, általánosan elfogadott 7 alappillér betartására és érvényesülésére.

  • Meg kell őrizni a létesítmények fizikai épségét – legyen szó reaktorokról, fűtőelem-tároló medencékről, vagy radioaktívhulladék-tárolókról;
  • Valamennyi biztonsági és védelmi rendszernek és berendezésnek mindenkor teljes mértékben működőképesnek kell lennie;
  • Az üzemeltető személyzetnek képesnek kell lennie teljesíteni biztonsági és védelmi kötelezettségeit, és jogtalan nyomásgyakorlás nélkül meghozni döntéseit;
  • Minden nukleáris telephelyen biztonságos külső hálózati áramellátást kell biztosítani;
  • Megszakítás nélküli kétirányú logisztikai ellátási láncokat és szállítást kell biztosítani a telephelyek esetében;
  • Hatékony helyszíni és telephelyen kívüli sugárzásfigyelő rendszerekkel, valamint veszélyhelyzeti készültségi és reagálási intézkedésekkel kell rendelkezni;
  • Megbízható kommunikációt kell biztosítani a hatósággal és másokkal.Facebook megosztás