ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

CTBTO szakembereinek képzése hazánkban

2014.04.01
Forrás: The Official CTBTO Photostream Forrás: The Official CTBTO Photostream

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete 2014. március 24. és 28. között Romhányban tartotta gyakorlatát, amelynek során különböző technikai eszközök használatát sajátíthatták el a résztvevők. Az ötnapos képzésen a szervezet három munkatársa és négy ellenőrgyakornoka vett részt.


A nemzetközi szervezet egy olyan ellenőrző rendszer kiépítésén dolgozik, amellyel képes felderíteni, ha bárhol a világon atomrobbantást hajtottak végre. A magyarországi terepgyakorlat során valós körülményeket szimulálva egy föld alatti kísérleti robbantás aktív szeizmikus adatait elemezték a CTBTO szakemberei. Mindemellett minőségellenőrzési és –biztosítási, valamint az összegyűjtött adatok értelmezésére vonatkozó feladatokat hajtottak végre. A gyakorlatot követően Oleg Rozhkov, a CTBTO Helyszíni Ellenőrzési Részlegének igazgatója megköszönte Horváth Kristófnak, az OAH főigazgató-helyettesének a hazai intézmények elkötelezett és professzionális támogatását.

A magyarországi gyakorlat annak az eseménysorozatnak a része volt, amellyel egy 2014-re tervezett, nagyszabású szimulációs gyakorlatot készít elő a szervezet.Facebook megosztás