ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreinek képzése Magyarországon

2016.04.28

A világon összesen három országban szerveznek a NAÜ biztosítéki ellenőrei számára a Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti gyakorlati képzéseket – ezek egyikének áprilisban újra Magyarország adott otthont. A program szerint különböző helyszíneken, változatos helyzetekre készítették fel a NAÜ munkatársait, akik a mindennapi munka során is jól hasznosítható tudásra tehettek szert.


Magyarország rendszeres támogatást nyújt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztosítéki rendszeréhez, melynek részeként az Országos Atomenergia Hivatal – a NAÜ-vel közösen – továbbképzéseket tart a NAÜ biztosítéki felügyelői számára. A támogató program keretében legutóbb 2016. április 18-22 között került sor képzésre magyarországi szervezésben. A Magyarországon megtartott képzés célja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéssel kapcsolatos megállapodás Kiegészítő Jegyzőkönyve szerinti nemzetközi helyszíni ellenőrzési tevékenységek gyakorlása volt.

Ez a tanfolyamtípus különös jelentőséggel bír a NAÜ közeljövőben tervezett, kiterjedt iráni ellenőrzési tevékenysége miatt. Az áprilisban rendezett tanfolyamon ezúttal nemzetközi megfigyelők is részt vettek azzal a céllal, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek hasonló tanfolyamok rendezéséhez.    

A képzés szervezését, valamint a hozzá kapcsolódó nemzeti hatósági feladatokat az OAH Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának szakemberei végezték. Az egyhetes tanfolyam során a NAÜ biztosítéki ellenőrei három munkacsoportban az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban, az Izotópkutató Intézet Kft-nél, a Radanal Kft-nél és az RHK Kft. Mecseki Környezetvédelmi és Kutató Bázisán (az egykori uránbánya RHK Kft-hez tartozó részén) gyakoroltak különböző ellenőrzési helyzeteket és feladatokat. A képzés utolsó két napján a résztvevők összefoglalták tapasztalataikat és a tanulságokat.Facebook megosztás