ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

NAÜ-ellenőrök képzése és vizsgáztatása hazánkban

2019.04.29
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

2019. április 15-18. között a Paksi Atomerőműben került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újonnan felvételt nyert nukleáris biztosítéki ellenőreinek gyakorlati képzésére és vizsgáztatására.


A négynapos képzés első napján az ellenőrök átfogó ismertetőt kaptak az erőmű műszaki jellemzőiről, sugárvédelmi szabályairól, a nukleáris anyagok nyilvántartási és ellenőrzési rendszeréről. A következő két napon több ellenőrzési gyakorlatot is tartottak az erőmű reaktorcsarnokában. A klasszikus nukleáris biztosítéki ellenőrzések szimulálása során az ellenőrök a frissfűtőelem-tárolóban végeztek leltárellenőrzést és méréseket, a pihentetőmedencében található kiégett fűtőelemeket ellenőrizték, valamint a NAÜ által alkalmazott megfigyelési (kamerák és kamerarendszerek) és körülhatárolási (fém-, optikai-, és elektronikus plombák/pecsétek) eszközök beállításait, karbantartását és felhelyezését is gyakorolták. Az ellenőrzések során az ellenőrök szemrevételezték azokat a helyszíneket, ahol nem bejelentett nukleáris anyagok vagy tevékenységekre utaló nyomokra lelhetnek.

A tanfolyam zárásaként a nyolc ellenőr a tanultakról gyakorlati vizsgán adott számot, amit a gyakorlati oktatást végző öt NAÜ-instruktor felügyelt.

A képzés sikeres lebonyolításában az atomerőmű Biztonsági Főosztálya és az OAH munkatársai is aktív szerepet vállaltak, amiért a NAÜ köszönetét fejezte ki.Facebook megosztás