ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Ötoldalú hatósági találkozó Szlovákiában, finn részvétellel

2023.06.16
Ötoldalú hatósági találkozó Ötoldalú hatósági találkozó

2023. június 14-15-én, ezúttal a finn hatóság részvételével, került sor az évente megrendezett négyoldalú hatósági találkozóra a cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris hatóságok között a szlovákiai Apponyban (Oponice). A magyar delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke vezette. Az OAH szakértői áttekintést adtak a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok folyamatban lévő felülvizsgálatáról.


Az idei ötoldalú megbeszélésen a résztvevők ismertették az elmúlt időszakban hatóságaikat érintő jogi és szervezeti változásokat és fejlesztéseket.

Tájékoztatták egymást az általuk felügyelt atomerőművekben és egyéb nukleáris létesítményekben bekövetkezett eseményekről, továbbá a kapcsolódó szabályozási és végrehajtási intézkedésekről, valamint kicserélték a tervezett atomerőművi blokkok engedélyezésével kapcsolatos tapasztalataikat.

Az Országos Atomenergia Hivatal képviselői tájékoztatást adtak arról, hogy a magyar hatóság megkezdte a nukleáris biztonsági szabályzatok jogszabályban előírt, ötévenkénti felülvizsgálatát. A felülvizsgálat első fázisában az OAH kiemelten kezeli a hatósági felügyeleti tevékenység optimalizálását az új atomerőművek konstrukciós fázisának engedélyezésével kapcsolatban.

A találkozó napirendjén szerepelt még a közös európai ügyek és a nemzetközi, illetve más országokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatok kérdése, valamint a hatóságok képviselői megtárgyalták a közös részvétellel zajló EU-projektek időszerű témáit is.

A következő ülés házigazdája 2024-ben Magyarország lesz.Facebook megosztás