ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Magyar szakember is részt vett az Egyesült Arab Emírségek nukleáris védettségi felülvizsgálatában

2016.11.15

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya felkérésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezte IPPAS-misszió keretében kilencfős szakértői csoport vizsgálta a létesítés alatt levő atomerőművek, a nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmi rendszerét. A közel kéthetes felülvizsgálatban Vincze Árpád, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője is részt vett.


A 2016. október 30 – november 11. között tartott felülvizsgálat során a nemzetközi egyezmények és a NAÜ-ajánlások tükrében értékelték a szakértők a nukleáris létesítményekhez, radioaktív anyagokhoz és azok szállításához, valamint az informatikai rendszerekhez kapcsolódó törvényi és hatósági kereteket, továbbá megvizsgálták, hogyan felelnek meg a létesítmények az előírásoknak.

A 75. IPPAS-misszió több szempontból is úttörőnek tekinthető. Egyrészt az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai közül az Egyesült Arab Emírségekben először került rá sor, másrészt a felülvizsgálat először terjedt ki létesítés alatt levő atomerőműre. A misszió megállapította, hogy az Emírségek jogszabályi rendszere hatékony, mind a hatóságok mind az engedélyes jól felkészült az új atomerőművek üzemeltetésére, a nukleáris és más radioaktív anyagok nukleáris védettsége összességében megfelel a nemzetközi szerződésekben lefektetett kötelezettségeknek és a NAÜ ajánlásoknak. A szakértők, több jó gyakorlat azonosítása mellett, ajánlásokkal és javaslatokkal éltek a nukleáris védettség további erősítése elősegítése érdekében.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IPPAS-misszióról szóló hírét angol nyelven itt érheti el:

https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-completes-nuclear-security-review-mission-in-united-arab-emirates

Az Egyesült Arab Emírségek atomerőmű beruházásáról bővebb információ itt található:

https://www.enec.gov.ae/Facebook megosztás