ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Online ülést tartott az OECD NEA irányítótestülete

2021.04.21
OECD NEA OECD NEA

2021. április 15-16-án online tartotta 141. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének irányítótestülete. Legfontosabb napirendi pontként tárgyalták a szervezet 2021-2022-es költségvetését, amelynek elfogadásához további egyeztetésekre lesz szükség.


Bulgária 2021. január 1-jével csatlakozott a NEA-hoz annak 34. tagállamaként, így most első alkalommal vehetett részt a szervezet irányítótestületi ülésén teljes jogú tagként.

Az ülésen a NEA vezetése beszámolt az elmúlt időszak fontosabb eseményeiről és szervezeti változásairól, többek között a költségvetési és humánerőforrás kérdésekkel foglalkozó új szervezeti egység létrejöttéről, a Kínával és Brazíliával folytatott megbeszélésekről és Chile és Észország együttműködési szándékáról, valamint számos sikeres új NEA kiadványról.

Élénk vita zajlott a 2021-2022-es időszak költségvetéséről. Az előző ülésen döntés született, hogy a 2021-es év tekintetében a zéró nominális növekedés elvét alkalmazzák, míg a 2022-es év kérdésében most újra megvizsgálták a lehetőségeket. Mivel számos tagállam nem támogatta a javasolt 0,7%-os emelést, amelyet az IT-kockázatok és a személyzet eróziójának csökkentésére kívánt a szervezet fordítani, így konszenzus hiányában a döntést a következő ülésre halasztották.

A szervezet tevékenységével és programjaival kapcsolatos további beszámolók és tájékoztatók különösebb vita nélkül lezajlottak. A jelenlegi tervek szerint a következő, októberi ülést is online tartják majd.Facebook megosztás