ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Jubileumi sugárvédelmi konferencia Hajdúszoboszlón

2015.04.29

Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Sugárvédelmi Szakcsoportja 2015. április 21-23. között rendezte meg a jubileumi, XL. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyamot Hajdúszoboszlón. A rendezvényen megválasztották a szakcsoport új vezetőségét, amelynek újból tagja lett az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársa.


Az évente megrendezett konferencia a hazai sugárvédelmi szakma legnagyobb rendezvénye, melyen a sugárvédelmi szakemberek bemutatják az elmúlt időszakban végzett munkájuk eredményeit. A több mint 150 résztvevő közel 50 előadást hallgathatott meg többek között a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóról, a Paksi Atomerőmű, a BME NTI Oktatóreaktor, a Budapesti Kutatóreaktor környezeti dózisairól és sugárvédelmi monitoring rendszeréről, orvosi sugárterhelések és sugárzási terek vizsgálatáról, neutronok dozimetriájáról, radonmérésekről és radionuklidok terjedésének modellezéséről szóló témakörökben.

A konferencián meghívott előadóként Aszódi Attila kormánybiztos a Paks II projekt és a projekttörvény sugárvédelmi aspektusairól, Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója az atomerőmű kapacitás fenntartásával kapcsolatos hatósági követelmények kialakításáról, az új feladatokra való felkészülésről, az engedélyezési folyamatok helyzetéről tartott előadást, valamint bemutatta az OAH sugárvédelmi hatósági feladatok átvételével kapcsolatos teendőit.

A konferenciával párhuzamosan taggyűlést tartott a Sugárvédelmi Szakcsoport, amelyen négy évre új vezetőséget választottak. Idén az OAH három munkatársa, Vincze Árpád főosztályvezető, Fehér Ákos szakreferens és Katona Tünde felügyelő is bekerült a testületbe, amelynek tagja lett az OAH volt főigazgatója, Rónaky József is.

Facebook megosztás