ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Eltelt 30 év – Emlékezés Csernobilra

2016.04.27

30 éve történt a csernobili atomerőmű balesete. Súlyos környezeti és egészségügyi következményeinek mértékéről a mai napig vita folyik. Tanulságai azóta is meghatározók a nukleáris ipar számára, amely mindent megtesz a hasonló balesetek elkerülése érdekében.


A baleset okai között elsősorban a tervezés biztonsági hiányait kell megemlíteni. (Hasonló konstrukciójú reaktorokat máshol nem építettek.) A reaktor bizonyos üzemállapotokban instabillá válhatott és nem rendelkezett a radioaktív anyagokat visszatartó konténment épülettel sem. A tervezési hibákon kívül a baleset bekövetkezéséhez hozzájárult a biztonsági szabályok sorozatos megszegése is. A baleset lefolyását jól mutatja be a 20 éves évfordulóra megjelent cikk a Fizikai Szemlében.

A baleset során ugyan nukleáris robbanás nem következett be, de a rendkívüli mértékű teljesítmény-felszabadulás gőzrobbanást és gázrobbanást okozott, a reaktorban található nagy mennyiségű grafit begyulladt, és napokon keresztül égett. Mindezek hatalmas mennyiségű radioaktív anyagot juttattak a környezetbe – túlnyomó részben a balesetet követő héten. A grafittűz a légnemű izotópokat több kilométer magasságba és több ezer kilométeres távolságokra jutatta el. A kibocsátás jelentős része a mai Fehéroroszország területét érintette, de gyakorlatilag az egész északi féltekén mérhető volt.

A baleset után rendkívüli gyorsasággal és hatalmas erőfeszítéssel felépített ún. szarkofágot eleve ideiglenes megoldásnak szánták, célja elsősorban a radioaktív anyagok további kibocsátásának csökkentése volt. A szerkezet nem elegendően stabil, ezért jelentős nemzetközi anyagi támogatással épül egy új, hermetikus szarkofág, melyet 2017-re terveznek befejezni. A valaha épült legnagyobb mozgatható szárazföldi szerkezet célja a radioaktív anyagok visszatartásán túl a romok elbontásának biztosítása.

A baleset tanulságait a nukleáris szakma levonta. A nukleáris biztonsági követelmények hazánkban is rendkívüli mértékben megszigorodtak mind az atomerőművek tervezésével, mind az üzemeltetésével kapcsolatban. A ma Magyarországon üzemelő nukleáris létesítmények teljesítik ezeket a szigorú biztonsági követelményeket és a felülvizsgálatok tapasztalatai alapján nemzetközi összehasonlításban is az élvonalba tartoznak. A baleset nyomán megkötött nemzetközi egyezmények és az üzemeltetési tapasztalatok alapján folyamatosan szigorított elvárások a világon mindenütt garantálják, hogy ilyen baleset ne következzen be.Facebook megosztás