ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Megkezdődött a Nukleáris Biztonsági Egyezmény hetedik felülvizsgálati értekezlete Bécsben

2017.03.28

A 2017. március 27-én kezdődött kéthetes rendezvényen a részes országok által háromévente készített nemzeti jelentéseket tárgyalják a résztvevők.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás a „Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oktatóreaktor üzemeltetési engedélye” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan

2017.03.24

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. április 18-án (kedden) 16 órakor a „Budapesti Műszaki Egyetem Oktatóreaktor üzemeltetési engedélye” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne OAH székház nagyterme (1036 Budapest, Pacsirtamező út 17.).

Tovább olvasom »

Hazánk a világ élvonalában a nukleáris törvényszéki analitika területén

2017.03.23

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, valamint Magyarország bécsi Állandó ENSZ Képviselete közös sajtótájékoztatót tartott arról az együttműködési megállapodásról, amelyet a NAÜ (a világon elsőként) az MTA EK-val kötött. Eszerint az MTA EK a NAÜ Együttműködő Központjaként regionális és nemzetközi szinten részt vesz a szakemberek képzésében a nukleáris törvényszéki analitika területén, valamint az ismeretlen eredetű nukleáris anyagok felderítésében és vizsgálatában, szakmai támogatást nyújt hasonló laboratóriumok létrehozásához, katalizátora a regionális tudományos együttműködésnek, továbbá hozzájárul a nukleáris védettség erősítéséhez.

Tovább olvasom »

Nemzetközi riasztási gyakorlat: jól szerepelt hazánk

2017.03.17

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség évente kettő-négy alkalommal szervez az összes részes államot érintő (168 ország), úgynevezett ConvEx-1 nemzetközi riasztási gyakorlatot, amelynek célja, hogy a nukleáris balesetek esetén működő nemzetközi gyors értesítési rendszert tesztelje. Az idei első gyakorlatra 2017. március 15-én került sor. Eszerint a NAÜ egy előre nem ismert időpontban a veszélyhelyzeti rendszerén keresztül (Unified System for Information Exchange in Incidents and Emergencies- USIE) tette közzé a riasztási üzenetét, és az üzenetről a nemzetközi kapcsolattartási pontokat sms, e-mail és fax formájában is tájékoztatta.

Tovább olvasom »

Új formalap és útmutató az OAH honlapján

2017.03.16

Elérhető a D-szintű fizikai védelmet igénylő szállítások engedélyezéséhez beküldendő formalap a Nyomtatványok menüpont alatt, ahol a kitöltést segítő útmutatót is közzétettünk.

Tovább olvasom »

Az OAH négy munkatársa kapott elismerést március 15. alkalmából

2017.03.14

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából az Országos Atomenergia Hivatal négy munkatársa kapott elismerést. Babics Péter Pál Gyimesi Zoltán-díjban részesült, Pázmándi Zoltán a Magyar Bronz Érdemkeresztet vehette át, míg Nagy Hedvig Éva és Szirmai Sándor Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott munkájának elismeréseként Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől.

Tovább olvasom »

Megfelelően halad az IRRS-akcióterv végrehajtása

2017.03.13

2018-ban újra Magyarországra látogat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői delegációja, hogy megvizsgálja, hogy a nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló missziót követően hogyan kezelte hazánk a javaslatokat és az észrevételeket. Az ebből adódó feladatok teljesítésének haladásáról március 7-én az Országos Atomenergia Hivatal székházában egyeztettek az érintett szervezetek.

Tovább olvasom »

Mesterséges izotópok felhasználása: hasznok és kockázatok

2017.03.10

2017 februárjában egész Európában jelentős számú cikkben foglalkoztak azzal, hogy a mérőrendszerek mesterséges jód jelenlétét mutatták ki a levegőben. Az atomenergia hazai alkalmazását felügyelő hatóságként az Országos Atomenergia Hivatal a megjelentekre reagálva hírt tett közzé, azonban felmerült, hogy átfogóbb tájékoztatásra is szükség lenne. Ennek érdekében összeállítást készítettünk a hazai, illetve az európai mesterséges izotópelőállításról, valamint az ipari és egészségügyi alkalmazásuk vonatkozásairól.

Tovább olvasom »

Szakmai konzultáció a Belarusz Köztársaság nukleáris biztonsági hatóságával

2017.03.07

Az Országos Atomenergia Hivatal és a Gosatomnadzor (GAN) képviselői három napos szakmai tapasztalatcserén vettek részt, amelynek tárgya az új atomerőművi blokkok hatósági felügyelete volt.

Tovább olvasom »

ConvEx-3 nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat: jól halad az előkészítés

2017.03.07

Harmadik alkalommal, 2017 február 27-én és 28-án Pakson ülésezett a ConvEx-3 nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot előkészítő bizottság. A megbeszéléseken az érintett hazai szervezeteken kívül a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Európai Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet, a Meteorológiai Világszervezet szakértői, valamint a szomszédos országokból érkező delegációk is részt vettek. A találkozó kiemelt témái a baleseti esemény, az idővonal meghatározása, a nemzetközi gyakorlat üzeneteinek áttekintése, valamint a gyakorlathoz kapcsolódó dokumentumok felülvizsgálata volt.

Tovább olvasom »

Az általános nukleáris főigazgató-helyettesi feladatokat ideiglenesen az OAH főigazgatója látja el

2017.03.03

2017. március 1-jével Horváth Kristóf távozott az Országos Atomenergia Hivatal általános nukleáris főigazgató-helyettesi posztjáról, amelyet ideiglenesen – a helyettesítés rendjének megfelelően – Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója lát el.

Tovább olvasom »

Rövid ideig teljesítménycsökkenés volt március 1-én a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2017.03.03

Az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkján 2017. március 1-én védelmi működésből következően teljesítménycsökkenés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve.

Tovább olvasom »