ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

A Fennovoima benyújtotta létesítési engedélykérelmét a Hanhikivi 1 telephelyen tervezett atomerőműre

2015.07.07

A finnországi Fennovoima Oy energetikai vállalat június 30-án benyújtotta létesítési engedélykérelmét a Hanhikivi 1 telephelyen tervezett atomerőműre az illetékes minisztériumnak. A létesítendő blokk egy orosz tervezésű, 1200 MW bruttó villamos teljesítményű, AES-2006 típus, amit a Rosatom Overseas fog szállítani (hazánkban is ilyen típusú blokkokat terveznek).

Tovább olvasom »

Megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának éves karbantartása

2015.07.03

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2015. július 4-től megkezdődik a 4. blokk éves felülvizsgálata (főjavítása), amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. A felülvizsgálatot az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli, ellenőrzi.

Tovább olvasom »

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2015.07.03

Az ügy tárgya: Kiégett Kazetták Átmeneti Tároló 21-33. kamramodulok létesítési engedélykérelme.

Tovább olvasom »

Útmutató az új atomerőművi blokk biztosítéki követelményeinek teljesítéséhez

2015.07.03

Az Országos Atomenergia Hivatal útmutatója azoknak az előzetes információ-szolgáltatási, tervezési és létesítési követelményeknek a teljesítéséhez nyújt támogatást, amelyeket egy új atomerőművi blokk tervezése során a nukleáris anyagok biztosítéki ellenőrizhetőségével kapcsolatban figyelembe kell venni.

Tovább olvasom »

Az ENSREG harmadik hatósági konferenciáját rendezte meg „Nukleáris biztonság Európában” címmel

2015.07.02

Az ENSREG (European Nuclear Safety Regulators Group) június 29-30-i brüsszeli konferenciáján közel háromszáz vendég vett részt. A hatóságok és a nukleáris ipar képviselői mellett fontos szerepet kaptak a különböző társadalmi szervezetek is, mint például a Greenpeace. A rendezvényen a résztvevők tájékozódtak, illetve eszmét cseréltek a térség biztonságot érintő legfontosabb kérdéseiről: a társadalom tájékoztatásáról és az átláthatóságról az atomenergia alkalmazását érintő ügyekben; a stressz-tesztet követő akciótervek végrehajtásának felülvizsgálatáról; az Európai Unió terveiről a nukleáris energia alkalmazásával kapcsolatos követelmények módosításával kapcsolatban; a létesítmények leszereléséről; a radioaktív hulladékok kezelése és a baleset-elhárítás kérdéseiről.

Tovább olvasom »

Intenzív képzésen az OAH új munkatársai

2015.06.29

Jelentős kihívás, egyben a jövőbe való befektetés az Országos Atomenergia Hivatal számára, hogy felkészülésként a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására a hivatal mintegy 30 új kollégát vett fel 2015. első negyedévében, akiknek a képzését a hivatal intenzív program keretében meg is kezdte. Az oktatást követően szigorú vizsgakövetelményeknek kell eleget tenni a leendő munkatársaknak.

Tovább olvasom »

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői missziója Romániában, magyar részvétellel

2015.06.25

A romániai nukleáris szabályozó hatóság kezdeményezésére, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében 2015. június 17-19. között Bukarestben került sor arra a nemzetközi szakértői misszióra, képzésre, amely lehetőséget teremtett a román szakemberek számára, hogy megismerjék a nukleáris hatósági kommunikációhoz kötődő nemzetközi tapasztalatokat, a mindennapokban is hasznosítható gyakorlatokat. Magyar részről az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse, Körmendi Gábor tartott előadást. A képzés során a nyitottság és az átláthatóság kettős követelménye végig kiemelten megjelent mint a nukleáris hatóságok működésének egyik legfontosabb alapelve.

Tovább olvasom »

Az OAH megtartotta a Paksi Atomerőmű 15 hónapos üzemeltetési ciklusának engedélyezési eljárásához kapcsolódó közmeghallgatást

2015.06.25

Az Országos Atomenergia Hivatal törvényi kötelezettségének megfelelően közmeghallgatást tartott a „15 hónapos üzemeltetési ciklus engedélyezési eljárása a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjain” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan.

Tovább olvasom »

Közszolgálati Tisztviselők Napja

2015.06.24

A 2011. évi CXCIX tv. 93.§ rendelkezései alapján 2015. július 1-jén (szerdán) az Országos Atomenergia Hivatal zárva tart, csak az ügyeleti rendszer működik.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának nagykarbantartása

2015.06.11

A blokk nagykarbantartását, főjavítását és indítását az OAH helyszíni, valamint on-line ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás a „15 hónapos üzemeltetési ciklus engedélyezési eljárása a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjain” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan

2015.06.05

Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. június 23-án 16 órakor a „15 hónapos üzemeltetési ciklus engedélyezési eljárása a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjain” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne Paks Város Polgármesteri Hivatalának nagyterme (7030 Paks, Dózsa György út 55-61.).

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Elfogadták az Összefoglaló Jelentést Bécsben

2015.06.02

2015. május 11-22. között Bécsben tartották a Kiégett Fűtőelemek Kezelésének Biztonságáról és a Radioaktív Hulladékok Kezelésének Biztonságáról szóló Közös Egyezmény Ötödik Felülvizsgálati Értekezletét. Az ülésen elfogadták azt a jelentést, amelyben a részes országok az előző értekezlet óta eltelt három évről számoltak be.

Tovább olvasom »