ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Sajtótájékoztató: nemzetközi górcső alatt a teljes hazai nukleáris hatósági rendszer

2015.05.18

Az Országos Atomenergia Hivatal és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2015. május 22-én (pénteken) 11.30 órai kezdettel közös sajtótájékoztatót tart, amelyen a teljes hazai nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló kéthetes IRRS-misszió eredményeit mutatjuk be. Helyszín: 1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4., OAH székház. A sajtótájékoztatót Fichtinger Gyula főigazgató (OAH), Grzegorz Rzentkowski igazgató (NAÜ), valamint Michael R. Johnson igazgatóhelyettes (Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatósága, US NRC), misszióvezető tartja.

Tovább olvasom »

Interjú Michael R. Johnsonnal – helyzetjelentés az IRRS-misszió első hete után

2015.05.18

Michael R. Johnson, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatóságának (US NRC) igazgatóhelyettese, az IRRS-misszió vezetőjeként válaszolt kérdéseinkre, összefoglalva az első hét tapasztalatait.

Tovább olvasom »

Kezdetét vette az IRRS-misszió

2015.05.11

Hazai és nemzetközi részről mintegy százan vettek részt a misszió 2015. május 11-én tartott nyitóértekezletén. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében hazánkba érkezett külföldi szakértők két héten keresztül vizsgálják a teljes hazai nukleáris hatósági rendszert.

Tovább olvasom »

Az IRRS-felkészülés utolsó lépései

2015.05.11

Finisébe ért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség teljes magyarországi nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló missziójára való felkészülés. Április végén a NAÜ szakértője, Lux Iván tartott képzést az Országos Atomenergia Hivatal projektben részt vevő munkatársainak, május 5-én pedig az érintett három hatóság tartott egyeztető megbeszélést.

Tovább olvasom »

NAÜ-ellenőrök képzése hazánkban

2015.05.05

Magyarország rendszeres támogatást nyújt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszeréhez. A magyar támogató program részeként az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) – a NAÜ-vel közösen – ismét továbbképzést tartott a NAÜ biztosítéki felügyelői számára 2015. április 20. és 24. között. A képzés célja a Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti nemzetközi helyszíni ellenőrzési tevékenységek gyakorlása volt.

Tovább olvasom »

Jubileumi sugárvédelmi konferencia Hajdúszoboszlón

2015.04.29

Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Sugárvédelmi Szakcsoportja 2015. április 21-23. között rendezte meg a jubileumi, XL. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyamot Hajdúszoboszlón. A rendezvényen megválasztották a szakcsoport új vezetőségét, amelynek újból tagja lett az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársa.

Tovább olvasom »

Európai szintű elismerés a Fukushima utáni hazai intézkedésekre

2015.04.28

2015. április 20-24. között került sor arra a brüsszeli találkozóra, ahol az atomerőművet üzemeltető európai országok bemutatták, hogy a fukushimai baleset után elhatározott intézkedések végrehajtásában milyen előrehaladást értek el. A magyar jelentés és prezentáció egyöntetű pozitív fogadtatásban részesült, elismerve az atomerőmű és a hatóság elmúlt három évben végzett munkáját.

Tovább olvasom »

Négyoldalú találkozó Szlovéniában

2015.04.27

A cseh, a szlovák, a szlovén és a magyar nukleáris biztonsági hatóság képviselői április 14-én Szlovéniában ültek össze, hogy megosszák egymással tapasztalataikat az elmúlt év nukleáris biztonságot érintő eseményeiről. A találkozón részletesen foglakoztak aktuális jogi, szabályozási kérdésekkel, valamint a folyamatban lévő, kiemelt jelentőségű hatósági eljárásokkal is.

Tovább olvasom »

Több mint kétszázan vettek részt az „Atomenergiáról – mindenkinek” konferencián

2015.04.24

Az Országos Atomenergia Hivatal, a TIT Stúdió Egyesülettel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen, 2015. április 17-én, a fővárosban megrendezett „Atomenergiáról – mindenkinek” konferenciáját ismét kiemelt érdeklődés övezte: az egyetem épületében megtartott rendezvényen több mint kétszáz érdeklődő jelent meg.

Tovább olvasom »

Benyújtottuk az „ARM”-ot

2015.04.13

Magyarország kezdeményezésére 2015 májusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség úgynevezett IRRS-misszió keretében a nukleáris területhez kapcsolódó teljes hazai hatósági rendszert felülvizsgálja nemzetközi szakértőkkel. Ennek előkészületeként április első hetében az Országos Atomenergia Hivatal információs csomagot nyújtott be a NAÜ-nek. Nyisztor Dánielt, az OAH közigazgatási tanácsadóját, az IRRS projekt vezetőjét kérdeztük arról, hogy ez mit is jelent, min vagyunk túl és még milyen feladatok előtt állunk.

Tovább olvasom »

Megkezdődik az 1. blokk éves főjavítása

2015.04.04

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2015. április 4-től megkezdődik az 1. blokk várhatóan 48 napig tartó éves felülvizsgálata.

Tovább olvasom »

A Paksi Atomerőmű 3. blokkja újra névleges teljesítményen üzemel

2015.04.02

A Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2015. március 31-i – elektronikus alkatrész meghibásodása által okozott –, nukleáris biztonságra kihatással nem járó leállását követően elvégezték a hibahely pontos behatárolását és a hibát felszámolták.

Tovább olvasom »