ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Jegyzőkönyv közmeghallgatásról

2014.12.19

Az Országos Atomenergia Hivatal elkészítette a „Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 21-33. kamrák létesítési engedélye” tárgyú, 2014. november 4-én tartott közmeghallgatás jegyzőkönyvét.

Tovább olvasom »

Lezárult a Fukushima tanulságait feldolgozó Nemzeti Akcióterv felülvizsgálata

2014.12.19

2011-ben a fukushimai baleset nyomán az EU-országok mindegyikében stressz-teszteket hajtottak végre az atomerőművek ellenálló-képességének felülvizsgálatára. Az eredmények alapján elhatározott jobbító intézkedéseket Nemzeti Akciótervbe foglalta össze minden tagállam. A terveket ezután nyilvános és kölcsönös felülvizsgálatnak vetették alá. A 2013-ban lezajlott értékelés végén az EU-tagállamok úgy döntöttek, hogy a tervet az intézkedések előrehaladásának értékelése érdekében két év múlva felül kell vizsgálni. A mostani felülvizsgálat ennek nyomán készült.

Tovább olvasom »

Fizikai védelem témakörében tartott nemzetközi képzést a NAÜ

2014.12.17

Az Országos Atomenergia Hivatal és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében 2014. december 1-10. között az OAH-ban került sor az idei utolsó, nemzetközi szintű nukleáris védettségi tanfolyamra. Az új nukleáris programmal rendelkező országok szakértői a fizikai védelmi rendszer tervezésének és kiépítésének teljes folyamatát megismerték.

Tovább olvasom »

Barátságos mérkőzés: OAH – MVM PA Zrt. 7:2

2014.12.11

2014. december 3-án 11. alkalommal került sor az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Biztonsági Igazgatósága és az Országos Atomenergia Hivatal barátságos futballmérkőzésére. Az izgalmas és fordulatos meccsen 7:2-re győzött az OAH.

Tovább olvasom »

Vietnámi delegáció látogatása az OAH-ban

2014.12.11

A vietnámi atomenergia ügynökség főigazgatója, Hoang Anh Tuan által vezetett delegációt 2014. december 8-án Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese fogadta az OAH-ban. A vendégek elsősorban az iránt érdeklődtek, mik azok a lehetőségek, amelyek segíthetik nukleáris szakembereik képzését a két ország közötti együttműködés keretében.

Tovább olvasom »

Az Országos Atomenergia Hivatal megállapodást írt alá a Rosztyehnadzorral

2014.12.10

Az orosz nukleáris biztonsági hatósággal kötött megállapodás alapján lehetőség nyílik a tapasztalatok cseréjére az atomenergia békés célú alkalmazásának biztonsági szabályozása és felügyelete terén.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar találkozó Bécsben

2014.12.05

2014. november 24-25-én huszadik alkalommal került sor az osztrák-magyar találkozóra, amelynek idén Bécs adott otthont. Az osztrák szakemberek elsősorban a Célzott Biztonsági Felülvizsgálathoz kapcsolódóan elhatározott biztonságnövelő intézkedések előrehaladása, valamint a kapacitás-fenntartás érdekében tett magyar intézkedések iránt érdeklődtek.

Tovább olvasom »

Több mint háromszázan vettek részt az „Atomenergiáról – mindenkinek” konferencián

2014.12.05

A fővárosban megtartott „Atomenergiáról – mindenkinek” konferenciát rendkívüli érdeklődés övezte: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében megtartott rendezvényre több mint háromszázan voltak kíváncsiak, sok iskolás csoport képviselője már a helyszínen jelezte, hogy a tavaszra tervezett újabb budapesti konferenciára is szeretnének diákokat küldeni.

Tovább olvasom »

Mindenki folyamatosan elérheti az aktuális sugárzási adatokat

2014.12.04

Magyarországon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), a Magyar Honvédség, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. üzemeltetésében mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét, kíséri figyelemmel annak változásait.

Tovább olvasom »

Tájékoztatás az ukrajnai atomerőműben történt eseményről

2014.12.03

Az ukrán nukleáris szabályozó hatóság hivatalos tájékoztatása szerint 2014. november 28-án rövidzárlat történt a Zaporozzsje atomerőmű egyik transzformátor állomásán, emiatt az automatikus védelmi rendszer leállította a 3-as blokk működését, radioaktív kibocsátás nem történt. Előzetesen INES 0-ra sorolták be az eseményt a (0-7 fokozatú) Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálán.

Tovább olvasom »

Útmutatót adott ki az OAH, amely az új létesítmények telephelyének fizikai védelmi szempontú elemzéséhez nyújt segítséget

2014.11.26

Minden létesíteni tervezett nukleáris létesítménynél, illetve radioaktívhulladék-tárolónál kiemelt kérdés a tervezési alapfenyegetettség meghatározása, amelyhez szükséges a telephely fizikai védelmi szempontú elemzése. Ennek során a legkülönbözőbb tényezőket kell megvizsgálni: földrajzi, szeizmológiai, meteorológiai kérdések mellett gazdasági és népességi jellemzőket is át kell tekinteni. Az Országos Atomenergia Hivatal új útmutatója ehhez a komplex munkához nyújt segítséget.

Tovább olvasom »

Engedély a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának tervezett üzemidőn túli üzemeltetésére

2014.11.25

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelme alapján indított, „MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2. blokkjának tervezett üzemidőn túli üzemeltetési engedélykérelme” tárgyú, OAH-2013-01505/2013 ügyszámú közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban döntést hozott.

Tovább olvasom »