ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Szimulációs gyakorlatot készít elő az OAH

2013.03.14

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya Energiaügyi Minisztériuma (DOE) által létrehozott Globális Fenyegetettséget Csökkentő Kezdeményezés programjában Magyarország évek óta részt vesz. A program keretében az Országos Atomenergia Hivatal szimulációs gyakorlatot szervez a nagy közbiztonsági kockázatot jelentő radioaktív sugárforrások fizikai védelméhez kötődően, amelynek előkészítő megbeszélésre 2013. március 4-5. között került sor.

Tovább olvasom »

A Bolgár Atomenergia Hivatal munkatársainak látogatása az OAH-nál

2013.03.13

Az Országos Atomenergia Hivatal tapasztalat-átadás céljából idén második alkalommal fogadott bolgár szakembereket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felkérésére. A 2013. március 4-8. között sorra kerülő szakmai találkozón a Bolgár Atomenergia Hivatal két munkatársa a determinisztikus és valószínűségi biztonsági elemzésekről kapott tájékoztatást, valamint arról, hogy ezek a dokumentumok hogyan hasznosulnak az engedélyezési eljárásokban.

Tovább olvasom »

Minőségügyi audit az OAH-nál

2013.03.13

Az Országos Atomenergia Hivatalnál 2013. március 11-én sikeresen lezajlott a Magyar Szabványügyi Testület felügyeleti auditja. A szervezet vezető auditora szerint a vizsgált területek megfeleltek az ISO szabványban leírtaknak.

Tovább olvasom »

Átalakul az OAH szervezeti felépítése

2013.02.19

Az Országos Atomenergia Hivatal előkészítette az új Szervezeti és Működési Szabályzatának tervezetét, amelyet megküldött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. Az új szervezeti felépítés szerint kevesebb főosztállyal működik a jövőben az OAH, megfelelve az államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló kormányhatározatnak.

Tovább olvasom »

Kísérleti atomrobbantás Észak-Koreában

2013.02.12

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének bécsi központjában 2013. február 12-én bejelentették, hogy szokatlan szeizmikus eseményt észleltek Észak-Korea területén. Közleményük szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megerősítette, hogy végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását. Tóth Tibor, a szervezet főtitkára emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanács 2009. júniusi határozatára, amelyben egyrészt elítélték az előző, 2009 májusában végrehajtott észak-koreai kísérletet, másrészt felhívták Észak-Koreát, hogy csatlakozzon az atomcsend egyezményhez.

Tovább olvasom »

Hatékonyság és átláthatóság a nukleáris biztonság növeléséért

2013.02.07

A Nukleáris Biztonsági Egyezmény (Convention on Nuclear Safety) megerősítésének érdekében 2013. február 4-én megkezdte munkáját a „Hatékonyság és átláthatóság” nemzetközi munkacsoport, amelynek feladata, hogy felmérje az egyezmény azon területeit, ahol szükség van a hatékonyság és az átláthatóság növelésére, valamint meghatározza ennek lehetséges eszközeit.

Tovább olvasom »

Védettségi felülvizsgálat előkészítő ülés az OAH-ban

2013.01.29

Magyarország meghívta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértőit, hogy tekintsék át, és mondjanak véleményt a hazai nukleáris létesítmények illetve radioaktív anyagok védettségi rendszeréről. A szakértők azt vizsgálják, hogyan felelnek meg a védelemre tett hazai intézkedések a NAÜ INFCIRC/225/Rev.5 dokumentumában foglaltaknak, illetve a nemzetközileg elfogadott jó gyakorlatoknak.

Tovább olvasom »

A Paksi Atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemek elszállítása

2013.01.28

A Paksi Atomerőműben 2013. január közepétől előkészítik a 2003.-ban megsérült – jelenleg hermetikus tokokban tárolt – fűtőelemek végleges eltávolítását. Az előkészületi munkákhoz szükséges hatósági engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal 2012 decemberében kiadta, továbbá a helyszínen folyó tevékenységet rendszeresen ellenőrzi.

Tovább olvasom »

Bolgár szakmai látogatás az OAH-ban

2013.01.21

Az Országos Atomenergia Hivatal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felkérésére 2013. január 14-16. között fogadta a Bolgár Atomenergia Hivatal és a kozloduji atomerőmű Magyarországra érkezett munkatársait. A 7 fős bolgár küldöttség a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának üzemidő hosszabbításával összefüggő – az OAH által 2012-ben végrehajtott – hatósági engedélyezési eljárás jogi és műszaki részleteibe kért és kapott betekintést. Az OAH munkatársai ezen kívül ismertették az új atomerőművi blokkok létesítésével összefüggő hatósági feladatok témakörében kidolgozott megközelítést is.

Tovább olvasom »

MAGYAR NEMZETI AKCIÓTERV - SAJTÓKÖZLEMÉNY

2012.12.19

A Fukushima Atomerőműben bekövetkezett baleset után, 2011. március 25-én az EU Tanácsa arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Unióban található atomerőműveket átfogó biztonsági felülvizsgálatnak kell alávetni, értékelve az üzemeltetés kockázatát és nyilvánossá téve a teljes folyamatot. A felülvizsgálat elterjedt elnevezése a „stresszteszt”, magyarországi hivatalos elnevezése pedig „Célzott Biztonsági Felülvizsgálat” (CBF).

Tovább olvasom »

ÜZEMIDŐ-HOSSZABBÍTÁS - SAJTÓKÖZLEMÉNY

2012.12.18

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (MVM PA Zrt.) közgyűlése – komplex műszaki és gazdasági elemzések figyelembevételével – 2001 januárjában döntött arról, hogy a blokkok üzemidejét meg kívánja hosszabbítani...

Tovább olvasom »